Door Ibti Bouhbass
De gemiddelde Nederlander gooit 123 kilo voedsel per jaar weg. Dat zijn ongeveer 12 vuilniszakken. Helaas is dit de realiteit. Volle borden, hele broden, bedorven fruit en kliekjes belanden in de prullenbak. Het gebeurt onbewust. Maar wat is de impact van deze voedselverspilling? De impact is enorm.
Ieder beetje telt
Gewoon een beschimmeld stukje kaas weggooien. Een restje spaghetti wat je bent vergeten. Een geopend pak melk dat achter in de koelkast staat. Het lijken onschuldige kleine beetjes, maar als alles bij elkaar wordt opgeteld verspilt een een huishouden zo’n €120 tot €150 per jaar gemiddeld aan voedsel. Hierbij is het verspilde water, de energie en vervuiling die deze producten kosten niet meegeteld.
Iedereen is een oplossing
Gelukkig is de oplossing om voedselverspilling tegen te gaan heel gemakkelijk. Iedereen kan het probleem van voedselverspilling zelf oplossen. Het begint allemaal met bewust worden van wat er onnodig wordt weggegooid. Als je weet hoeveel voedsel je verspilt en hoe dit gebeurt kan daar verandering in gebracht worden.
Het is een stappenplan
Door de volgende stappen te doorlopen kun je voedselverspilling tegengegaan.
- Weet ik wat voor boodschappen ik echt nodig heb en ga gebruiken? Of koop ik op gevoel?
- Weet ik wat ik thuis nog heb?
- Gebruik ik de vriezer om eten te bewaren?
- Proef ik of eten nog eetbaar is? Of kijk ik echt alleen naar de houdbaarheidsdatum?
Kleine acties, groot effect
Door makkelijke maatregelen zoals kliekjes op tijd eten en op de juiste manier inkopen doen, kan men veel voedselverspilling tegengaan. Het grootste gewin? Hierdoor wordt niet alleen voedselverspilling tegengegaan, maar het is ook beter voor de eigen financiën. Het gebruik maken van To Good to Go of het kopen van afgeprijsde producten die bijna over datum zijn kunnen al helpen.
Campagne #123kilo
Het bewust worden is een eerste stap. Om mensen zich bewust te maken van de hoeveelheid aan voedsel dat verspild wordt heb ik een stunt bedacht en uitgevoerd. Ik heb in mijn dorp (Bilthoven) voor het gemeentehuis een stapel gemaakt van 12 vuilniszakken en ik ben erbij gaan staan om mijn campagne #123kilo kenbaar te maken en om met mensen in gesprek te raken
Begin met een kijk in je prullenbak
123 kilo per jaar. Dat komt neer op ongeveer 2 kilo per week aan voedselverspilling. En hoewel dat als “iets wat erbij hoort” wordt gezien, kunnen we dit samen tegengaan. Want voedsel hoort opgegeten te worden en hoort niet thuis in de vuilnisbak.
Ibti Bouhbass (21) voert campagne tegen het maatschappelijke probleem van voedselverspilling. Met een opvallende stunt in haar dorp Bilthoven trok Ibti de aandacht van voorbijgangers: gewapend met kliko’s en haar eigen hashtag ging ze de straat op om consumenten te confronteren met de hoeveelheid voedsel die onnodig wordt weggegooid en om het gesprek hierover aan te gaan. Hieronder haar gastblog tegen verspilling en voor bewustwording.
Meer weten over apps voor een duurzame leefstijl? Lees onze blog over duurzame apps.