3 tips voor een duurzame keuze in kozijnen

Het maken van duurzame keuzes bij het renoveren of bouwen van je huis is beter voor het milieu. Het kan ook leiden tot lagere energiekosten en een betere binnenklimaat. Goed voor jezelf dus, en voor je portemonnee. Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Gebruik deze drie tips om tot een duurzame keuze te komen.

Ga voor weinig milieu-impact

Bij het kiezen van duurzame kozijnen is het essentieel om rekening te houden met de milieubelasting van de gebruikte materialen. Hout, kunststof en aluminium zijn de meest voorkomende materialen voor kozijnen, en ze hebben elk hun eigen impact op het milieu. Wat betreft milieu-impact zijn aluminium kozijnen een minder goede keuze, omdat de productie hiervan zeer veel energie kost. Geef je de voorkeur aan natuurlijke materialen? Dan kun je kiezen voor houten kozijnen, maar let er dan wel op dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Zo draag je bij aan het behoud van bossen en vermindering van ontbossing. Je kunt ook kiezen voor kunststof kozijnen. Als deze gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben ze een kleinere milieu-impact. Ben je gek op de uitstraling van hout, maar wil je toch liever kunststof kozijnen? Dan is er een mooi compromis: er zijn namelijk ook kunststof kozijnen met houtlook. Zo heb je het beste van twee werelden!

Investeer in goede isolatie

Het is niet alleen belangrijk dat duurzame kozijnen milieuvriendelijk zijn, maar ook dat ze bijdragen aan de energie-efficiëntie van je huis. Een van de belangrijkste kenmerken om daarbij op te letten is isolatie. Goed geïsoleerde kozijnen voorkomen warmteverlies in de winter en houden je huis koel in de zomer, waardoor je energiekosten worden verlaagd. Kies bijvoorbeeld kozijnen met HR++ beglazing. Er zijn ook kozijnen met een isolerende laag tussen de binnen- en de buitenkant van het kozijn. Daarmee verbeter je ook de isolatie, omdat er minder warmtegeleiding door de kozijnen is.

Let op onderhoud en levensduur

Het begrip duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over de levensduur en het onderhoud van je kozijnen. Als je de voorkeur geeft aan een onderhoudsvrij alternatief, overweeg dan kunststof of aluminium kozijnen. Die hebben meestal minder onderhoud nodig dan houten kozijnen. Houten kozijnen moeten om de zoveel tijd worden geschilderd of gebeitst. Kijk bij de aanschaf van kozijnen ook goed naar de garantie die wordt aangeboden. Met een langere garantieperiode laat een fabrikant zien dat er vertrouwen is in de duurzaamheid van hun product.

Voor welk type kozijnen ga jij? Geef je mening hieronder.

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met VKG Keurmerk

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.