Alles over monoblock en mobiele airco’s

Monoblock en mobiele airco’s: Alles wat je moet weten

In de warme zomerdagen is niets zo fijn als een lekker koel huis. Hoewel een goede isolatie bijdraagt aan een koel huis in de zomer, kan de verkoeling soms onvoldoende zijn op extreem hete dagen. Dan kunnen airco’s daar een goede oplossing voor bieden. Er zijn verschillende soorten op de markt, zoals monoblock airco’s en mobiele airco’s. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee? In deze blog duiken we in de wereld van airco’s, zodat jij straks alles weet over monoblock en mobiele airco’s, en de beste keuze kunt maken voor jouw huis.

Wat is een monoblock airco?

Als je op zoek bent naar een manier om je huis koel te houden zonder een ingewikkeld installatieproces, dan is een monoblock airco misschien iets voor jou. Een monoblock airco is een airconditioner die alle onderdelen in één enkele unit heeft. Dit betekent dat je geen aparte delen aan de buitenkant van je huis hoeft te plaatsen. Het is, simpel gezegd, een alles-in-één oplossing.

Waarom een monoblock airco?

Dit type airco is vooral handig voor mensen die in appartementen of huurwoningen wonen, waar het soms niet is toegestaan om dingen aan de buitenkant van het gebouw te installeren. Monoblock airco’s zijn ook een goede keuze voor kleinere ruimtes, zoals een thuiskantoor of slaapkamer.

Een groot voordeel van monoblock airco’s is dat ze draagbaar zijn. Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen van de ene kamer naar de andere, afhankelijk van waar je verkoeling nodig hebt. Ze zijn ook over het algemeen gemakkelijker te installeren dan split-unit airco’s, die zowel een binnen- als een buitenunit hebben.

Hoe werkt een monoblock airco?

Monoblock airco’s werken door lucht van binnen de ruimte aan te zuigen, deze te koelen en vervolgens terug de kamer in te blazen. Omdat ze geen buitenunit hebben, moet de warme lucht via een slang naar buiten worden gevoerd, meestal door een raam of een klein gat in de muur.

Houd er wel rekening mee dat monoblock airco’s meestal minder krachtig zijn dan split-units, dus als je een zeer grote ruimte hebt om te koelen, is dit type misschien niet de beste optie voor jou.

Wat is dan een mobiele airco?

Laten we het hebben over een ander soort airco, de mobiele airco. Dit is een handig apparaatje als je niet elke dag in dezelfde kamer zit, maar toch graag een fris windje wilt hebben waar je ook bent. Mobiele airco’s zijn, zoals de naam al zegt, niet vastgemaakt aan één plek. Je kunt ze op wieltjes van kamer naar kamer rijden, net als een koffer op wieltjes!

Mobiele airco’s zijn in staat een ruimte snel af te koelen. Je steekt de stekker in het stopcontact, zet het apparaat aan en voilà, het wordt al koeler in de kamer. Vaak wordt er een slang bijgeleverd die je uit het raam kunt hangen om de warme lucht naar buiten te blazen. Ook kun je kiezen voor een mobiele airco zonder slang.

Waarom kiezen voor een mobiele airco?

Het fijn aan mobiele airco’s is, is dat ze vaak extra functies hebben. Sommige kunnen bijvoorbeeld ook de lucht in de kamer zuiveren, of zelfs als een kacheltje werken als het buiten koud is.

Vergeleken met monoblock airco’s, zijn mobiele airco’s vaak kleiner en lichter. Ze zijn gemaakt om makkelijk te verplaatsen. Dit maakt ze erg geschikt als je niet veel ruimte hebt, of als je het apparaat ook wilt gebruiken in een vakantiehuisje of caravan.

Het is goed om te weten dat mobiele airco’s soms luider kunnen zijn, en niet altijd sterk genoeg om hele grote kamers af te koelen. Maar voor gewone slaapkamers, studeerkamers of kleine woonkamers zijn ze een goede oplossing!

Verschillen en overeenkomsten tussen mobiele en monoblock airco’s

Als je op zoek bent naar de perfecte airco, wil je natuurlijk weten wat de pluspunten en minpunten van verschillende soorten zijn. Laten we kijken naar wat mobiele airco’s en monoblock airco’s gemeen hebben, en waarin ze verschillen.

Laten we eerst kijken naar de overeenkomsten:

  1. Koelfunctie: Zowel monoblock als mobiele airco’s zijn bedoeld om een kamer lekker koel te maken. Ze zijn handig in de zomer als het bloedheet is.
  2. Energieverbruik: Beide soorten airco’s gebruiken stroom om te werken. Dat betekent dat je stroomrekening iets hoger kan uitvallen als je ze vaak gebruikt.
  3. Luchtafvoer: Ze hebben allebei een manier om warme lucht naar buiten te sturen, meestal door een slang die je uit het raam hangt.

En nu de verschillen:

  1. Verplaatsbaarheid: Dit is een groot verschil. Mobiele airco’s zitten op wieltjes, dus je kunt ze makkelijk van de ene kamer naar de andere rollen. Monoblock airco’s daarentegen blijven op één plek.
  2. Installatie: Een monoblock airco moet je installeren aan een muur, en dat is best wel een klusje. Bij mobiele airco’s is dat niet nodig, je rolt ze gewoon naar de plek waar je ze wilt hebben.
  3. Kracht: Monoblock airco’s zijn vaak sterker en kunnen grotere ruimtes koelen. Mobiele airco’s zijn beter voor kleinere kamers.
  4. Extra Functies: Mobiele airco’s hebben vaak meer extraatjes, zoals lucht zuiveren of als kacheltje werken.
  5. Grootte en Uiterlijk: Monoblock airco’s zijn meestal wat groter en zitten vast aan de muur, dus je ziet ze meer. Mobiele airco’s zijn kleiner en je kunt ze opbergen als je ze niet gebruikt.

    Voor welke airco je ook kiest, heb ook aandacht voor een goede energielabel zodat je je huis zo duurzaam mogelijk koelt.

Wat is je mening over/ervaring met een (monoblock of mobiele) airco? Deel je reactie hieronder.

Bron afbeelding: Unsplash

Deze blogpost is een samenwerking met Verduurzaming Nederland

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.