De grootste voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is niet meer weg te denken. Daar waar elektrische auto’s tot voor kort met name waren weggelegd voor a lucky few, komen er steeds meer elektrische automodellen op de markt die het voor de grote massa aantrekkelijker maken om de benzine- en dieselauto definitief te laten staan. Welke voordelen elektrisch rijden zo aantrekkelijk maken lees je in deze blog.

Voordelen elektrisch rijden

Duurzame keuze

Volgens Natuur & Milieu is de elektrische auto veruit de duurzaamste auto die beschikbaar is. Vergeleken met een diesel- of benzineauto, stoot een elektrische auto zo’n 60% minder CO2 uit. Mocht je je elektrische auto opladen via een eigen laadpaal met stroom van je zonnepanelen, dan is dit percentage zelfs nog groter. Dubbele winst, dus! Bovendien is elektrische rijden gunstiger voor de luchtkwaliteit doordat er geen fijnstof vrijkomt tijdens het gebruik ervan.

Design

Tegenwoordig is de keuze reuze! Elektrisch rijden betekent gelukkig niet (meer) dat je hoeft in te leveren op design en comfort die je gewend bent bij een ‘reguliere auto’. Sterker nog, nieuwe modellen zoals smart #1 spelen juist in op de behoefte om opvallende design te combineren met gebruikersvriendelijkheid. Met de nadruk op seamless, sluit smart naadloos aan bij de gebruiker en geeft deze de regie om een auto op maat samen te stellen die tot in detail past bij de eigen persoonlijke smaak en wensen.

Fiscale voordelen elektrisch rijden

Door elektrisch te rijden maak je niet alleen een duurzaam statement, maar bespaar je ook op verschillende eenmalige en terugkerende kosten die de ‘gewone’ autogebruiker vaak nog wel heeft.

Vrijstelling van BPM

De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) is sinds 2013 als extra belasting gekoppeld aan de CO2-uistoot van auto’s. Op deze manier wil men de aankoop van zuinigere auto’s stimuleren. Omdat, uitstoot van de productie niet meegerekend, elektrische auto’s 0 gram CO2-uitstoot hebben, zijn eigenaren volledig vrijgesteld van bpm. Deze vrijstelling geldt overigens ook bij het kopen en invoeren van een tweedehandse elektrische auto uit het buitenland.

Vrijstelling van MRB

Bezit je een auto? Dan heb je vaak te maken met de zogenaamde ‘wegenbelasting’, of wel de motorrijtuigenbelasting (MPB). Deze belastingvorm is afhankelijk van de leeftijd, het type brandstof, het gewicht van je voertuig en de provincie waar je woont. Ben je in het bezit van een elektrische auto? Dan heb je voorlopig geluk. Auto eigenaren van volledig elektrische auto’s zijn namelijk tot en met 2024 vrijgesteld van MRB door de Rijksoverheid.

Subsidie aanschaf elektrische voertuig

Om de aanschaf en gebruik van elektrische auto’s te stimuleren, stelt de overheid jaarlijks een pot subsidie beschikbaar voor particulieren. Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, in het kort SEPP, is bedoeld voor de aankoop of lease van volledig elektrische auto’s. Je kunt een beroep op deze subsidieregeling doen voor gebruikte of nieuwe elektrische auto’s. Wel is een van de voorwaarden dat de auto valt onder de voertuigcategorie M1 (bron: RDW). Daarmee wordt bedoeld de kleinere en compacte middenklasse, zoals de nieuwe smart #1. Het subsidiebedrag in 2023 voor een nieuwe elektrische auto bedraagt € 2.950. Voor een gebruikte auto is het bedrag € 2.000. Let wel dat de toekenning afhankelijk is van het aantal aanvragen in dat jaar.

Gebruikersvriendelijkheid

De eerdere vol elektrische automodellen rond 2000 hadden een krappe actieradius. Denk bijvoorbeeld aan de Xebra van het bedrijf ZAP uit de Verenigde Staten die een topsnelheid van 65km per uur had en een actieradius van slechts 64 km. Naast het beroerde bereik, was het vaak zoeken naar een laadpaal in de omgeving. Tegenwoordig kun je rekenen op een behoorlijk bereik (vanaf ongeveer 200 km/u tot in sommige gevallen ruim 400 km/u). Daarnaast is er in Nederland, en op veel plekken in Europa, een toenemend netwerk van laadpalen waar je eenvoudig plug & play doet. In de ANWB app Onderweg kun je alle openbare laadpalen zien en ook of een laadpaal al in gebruik is. Daarnaast biedt de dienst een routeplanner aan op basis van laadpalen. Zo kun je zorgeloos langere afstanden afleggen met je elektrische auto.

grootste voordelen elektrisch rijden

Elektrisch rijden komt dus met een groot aantal voordelen. Wat is jouw mening over dit onderwerp? Ben je al een trotse eigenaar van een vol elektrische auto of juist de mogelijkheden aan het verkennen? Deel je mening in een reactie hieronder!

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Smart

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.