De opmars van zonnepanelen in Gelderland

De zon als duurzame energiebron in provincie Gelderland

De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen decennia exponentieel toegenomen. Steeds meer huishoudens in Gelderland en overal ter wereld investeren in deze groene technologie. In deze blog duiken we in de opmars van zonnepanelen, waarom het aanvankelijk zo aantrekkelijk was om ze te nemen, en hoe zonne-energie bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

De opmars van zonnepanelen begon rond het begin van de 21e eeuw en heeft sindsdien een indrukwekkende groei doorgemaakt. Eén op de vijf gezinnen in Gelderland heeft nu zonnepanelen op hun daken, en dit is geen uitzondering in Nederland. Maar wat heeft deze groei veroorzaakt?

De voordelen van zonnepanelen

Het nemen van zonnepanelen, was vooral in de beginjaren maar zeker nu nog steeds, bijzonder aantrekkelijk vanwege verschillende redenen. Ten eerste de financiële voordelen. Dankzij overheidsregelingen en subsidies zijn de kosten voor het installeren van zonnepanelen relatief laag, en de terugverdientijd kort(er). Huiseigenaren kunnen hun energierekeningen verlagen en zelfs geld verdienen door overtollige energie terug te leveren aan het net.

De groeiende bezorgdheid over het milieu en de klimaatverandering heeft mensen doen beseffen dat traditionele energiebronnen schadelijk zijn voor onze planeet en eindig zijn. Dit doet mensen steeds vaker overstappen op schone en hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie.

Zonne-energie voor een duurzame toekomst

Het Klimaatakkoord van Nederland om in 2050 alleen nog duurzame energie te gebruiken, heeft de acceptatie van zonne-energie verder aangewakkerd. Zonne-energie is een cruciaal onderdeel van deze overgang naar een duurzame toekomst. Het is een schone en hernieuwbare bron. Zonne-energie draagt bij aan het verminderen van de opwarming van de aarde en het behoud van ons klimaat.

Energiebesparing en zonnepanelen

Energiebesparing is een belangrijk aspect van de overgang naar duurzame energie. Zonnepanelen vervangen fossiele brandstoffen door duurzame elektriciteit. Dit betekent dat zonnepanelen een cruciale rol spelen in het verminderen van CO2-uitstoot.

Om nog effectiever te zijn in energiebesparing, moeten huishoudens ook aandacht besteden aan andere maatregelen, zoals het isoleren van hun woningen, het gebruik van energiezuinige apparaten en het verminderen van standby-stroomverbruik. Deze maatregelen dragen niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar verminderen ook onze ecologische voetafdruk.

Feitjes over zonne-energie in Gelderland

In Gelderland heeft de zonne-energie revolutie stevig voet aan de grond gekregen. Volgens recente gegevens uit 2022 is maar liefst 25,5 procent van de woningen in de provincie voorzien van zonnepanelen. Deze indrukwekkende groei is duidelijk merkbaar in de statistieken, met een stijging van 24,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In absolute aantallen betekent dit dat er momenteel ongeveer 238.000 huizen met zonnepanelen zijn in Gelderland. Deze gegevens zijn gebaseerd op een analyse van Independer, gebruikmakend van gegevens van het CBS en Klimaatmonitor.

In termen van absolute aantallen zijn Apeldoorn, Nijmegen en Ede de gemeenten met de meeste woningen met zonnepanelen. Apeldoorn heeft 19.477 woningen met zonnepanelen, wat neerkomt op 26,1 procent van de huizen in die gemeente. Zonnepanelen in Nijmegen kun je vinden op 16.178 woningen (19,4 procent) en Ede met 11.779 woningen (23,2 procent).

Opmerkelijk is ook de stijgende trend in het aantal zonnepanelen in Neder-Betuwe. Hier hebben bewoners in één jaar tijd aanzienlijk geïnvesteerd in zonne-energie, met een stijging van maar liefst 47,1 procent in het aantal huizen met geregistreerde zonnepanelen. Ook andere gemeenten in Gelderland, zoals Westervoort (+40,9 procent), Tiel (37,7 procent) en Scherpenzeel (37,3 procent), laten sterke groeicijfers zien in de acceptatie van zonne-energie.

Deze indrukwekkende toename in het aantal zonnepanelen in Gelderland weerspiegelt niet alleen de groeiende bewustwording van duurzaamheid en de voordelen van zonne-energie, maar ook de aantrekkelijke financiële aspecten ervan. De trend van zonnepanelen kopen in Arnhem is nog iets achter gebleven ten opzichte van andere steden in Gelderland. Echter is er begin 2022 een enorm energiepark aangelegd langs de N325 tussen Arnhem en Westervoort, genaamd Energiepark Koningspleij. 

Ondanks dat er door heel Nederland meerdere energieparken worden aangelegd, realiseren huiseigenaren zich ook steeds meer dat het investeren in zonnepanelen niet alleen bijdraagt aan een groenere toekomst, maar ook kan resulteren in aanzienlijke besparingen op hun energierekening. Als kers op de taart geven zonnepanelen ook de mogelijkheid om overtollige energie terug te leveren aan het net en zo geld te verdienen met hun zonne-installaties.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Veranderstroom.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.