Deze onverwachte producten kun je recyclen of hergebruiken

Papier, plastic en biologisch afval, en zelfs oude kleren zijn producten waarvan we ons goed kunnen voorstellen dat we ze kunnen recyclen of hergebruiken. Er zijn echter ook producten waarvan het duurzame traject minder bekend is. Welke onverwachte producten kun je tegenwoordig recyclen? Hier vind je vier voorbeelden.

Oude hardware en hun harddisks

Oude apparaten, zoals laptops, telefoons en computers, kunnen vaak een tweede leven krijgen door ze leeg te halen, nieuwe harde schijven te installeren en ze zo weer sneller te maken. Het inzamelen van oude apparaten gebeurt via IT-recycling. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het inzamelen van oude apparaten om ze een nieuw leven te geven.

Recyclers zorgen ook voor een andere, meer onverwachte vorm van recyclen. Als je een oud apparaat inlevert, wil je niet dat derden je gegevens op de harde schijf, ook wel harddisk genoemd, kunnen aflezen en gebruiken, vooral niet als je ondernemer bent. Harddisks vernietigen is daarom belangrijk.

Recyclingbedrijven kunnen van deze harde schijven nieuwe materialen maken, zelfs als ze zijn versnipperd. De snippers zitten vol metalen en zelfs edelmetalen die kunnen worden hergebruikt.

Koffiedik

Koffiedik recyclen of hergebruiken? Koffiedik is niet alleen interessant voor waarzeggers die de toekomst willen lezen, maar het kan ook worden toegepast in een nieuw materiaal dat lijkt op een soort plastic. Dit wordt gedaan door de koffiedik te oxyderen. Van het nieuwe bioplastic dat ontstaat kun je toevallig genoeg juist weer mooie koffiekopjes maken. Een ander leuk voorbeeld voor een goede bestemming van koffiedik is het gebruik ervan bij het kweken van zwammen.

Olijfolie

Olijfolie is op zichzelf een product om te eten, waardoor het niet zomaar kan worden hergebruikt. De manier waarop de olie wordt gemaakt zorgt voor veel afval. De olie wordt geperst uit verse olijven, waarna er een soort olijvenpulp overblijft.

Deze pulp was lange tijd compleet onbruikbaar, maar sinds kort hebben wetenschappers ontdekt dat via een chemische reactie toch nieuwe producten gemaakt kunnen worden van olijvenpulp. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot bijvoorbeeld zeep van olijfresten in plaats van olie. Deze ontwikkeling is de moeite waard om te volgen!

Frituurvet

Frituurvet mag je niet zomaar door de gootsteen gooien, omdat dit de afvoer kan verstoppen en schadelijk is voor het riool. Verzamel oud frituurvet altijd door het in een fles of oude verpakking te gieten. Je kunt frituurvet en andere bakvetten inzamelen bij een punt bij jou in de buurt. Zij maken hier vaak weer biobrandstof van, bijvoorbeeld voor vliegtuigen.

Ken jij nog andere bijzondere producten die je kunt recyclen? Deel ze hieronder in een reactie.

Deze blogpost is een samenwerking met IT-Recycling.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.