Duurzame lenzen dragen: waar kun je op letten?

Wanneer we het hebben over de duurzaamheid van lenzen of duurzame lenzen, dan blijkt dat er veel onduidelijkheid bestaat over de levensduur en het materiaal van lenzen. Waar gooi je ze namelijk weg en hoe kun je op een duurzame manier lenzen dragen? We behandelen het allemaal in deze blog.

Bestaan duurzame lenzen en in welke prullenbak gooi je ze weg?

De geschiedenis van lenzen is rijk en begon bij de uitvinding van een glazen kom met water erin, waardoor mensen scherper zouden kunnen kijken. Tegenwoordig hebben we die glazen kom helemaal niet meer nodig, maar toch wordt vaak gedacht dat er glas verwerkt is in lenzen. Lenzen komen om die reden – en uiteraard omwille van gemakzucht – vaak terecht bij het restafval. Dit is echter niet de bestemde plek voor lenzen, aangezien ze gemaakt worden van plastic. Lenzen mogen dan ook in de plasticbak gegooid worden, zodat ze gerecycled kunnen worden. Ook kleurlenzen mogen bij het restafval.

Lenzen en microplastics

Hoewel het natuurlijk beter is om lenzen bij het plastic te gooien in plaats van bij het restafval, is dit niet het grootste probleem met het verkeerd weggooien van lenzen. Soms spoelen mensen hun lenzen namelijk door in de wc, wasbak of douche en dan komen ze in het water terecht. Waterzuiveringsinstallaties kunnen de lenzen niet uit het water filteren, omdat deze afbreken in duizenden microplastics. Dit is groeiend probleem voor mens en natuur, omdat microplastics nooit afbreken en in het drinkwater, in de natuur en onze lichamen terechtkomen.

Dit zijn de duurzaamste lenzen

Lenzen weggooien is met de huidige technologie hoe dan ook onvermijdelijk. Wie echter de meest duurzame lenzen wil dragen, kan makkelijk maandlenzen online bestellen. Maandlenzen draag je namelijk een hele maand door ze aan het einde van elke dag uit te doen, schoon te maken en te bewaren in een bewaardoosje. In tegenstelling tot maandlenzen staan daglenzen ook wel bekend als wegwerplenzen. Aan het einde van iedere dag gooi je ze immers weg, wat wijst op de korte levensduur. Wie duurzame keuzes wil maken, doet er dus goed aan om in ieder geval te kiezen voor maandlenzen en lenzen op de juiste manier weggooit wanneer ze ‘opgebruikt’ zijn.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Visiondirect.nl

Afbeelding: Amanda Dalbjörn via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.