Goedkoop je woning verduurzamen

Je woning verduurzamen op minder ingrijpende manieren? Lees hier tips hoe je dat (goedkoop en duurzaam) kunt doen.

Het verduurzamen van je woning is goed voor het klimaat en ook voor je portemonnee. Maar verduurzamen kost natuurlijk ook wat en niet iedereen heeft veel geld op zijn spaarrekening staan. Gelukkig zijn er ook goedkopere en laagdrempelige manieren om je woning te verduurzamen. In deze blog een aantal tips.

Koop gebruikte tapijttegels

Het is om meerdere redenen interessant om gebruikte tapijttegels aan te kopen en mensen die interesse hebben. In de eerste plaats draag je dan bij aan een circulaire economie. Veel producten kunnen namelijk prima hergebruikt worden, maar beladen nog te vaak op de grote afvalberg. Laten we voor eens en voor altijd afscheid nemen van de wegwerpmaatschappij waar we in leven! 

Tegenwoordig zien mensen gelukkig het nut van gebruikte producten verkopen of aankopen. Tweedehandse tapijttegels zijn goedkoper en door ervoor te kiezen geef je deze producten een tweede leven. 

Daarnaast zijn tapijttegels over het algemeen ook een duurzame vorm van vloerbedekking. Ze hebben een isolerende werking waardoor je kunt besparen op de energiekosten. Tapijttegels zijn ook te combineren met vloerverwarming en dat is ideaal voor woningeigenaren die van plan zijn vloerverwarming te plaatsen of deze al hebben.

Koop een tochtafsluiter voor je brievenbus

Nederland is een drukbevolkt land en veel woningen zijn om die reden ook niet voorzien van een erf. Veel mensen hebben een brievenbus in de deur. Dat is enerzijds praktisch: je kunt de post snel pakken. Tegelijkertijd komt er door de brievenbus ook veel tocht je woning binnen. Vooral in de winter verbruik je daardoor meer energie. Gelukkig heb je tegenwoordig speciale tochtafsluiters. Daarmee kun je de kou gemakkelijk buiten houden, terwijl de post er nog wel door kan. 

Ga voor isolerende raamfolie 

Zijn je kozijnen en ramen nog prima? Dan begrijpen we goed dat je niet meteen nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen. Want dat is vrij prijzig. Op zoek naar goedkopere manieren om je ramen te isoleren? Wat dacht je van isolerende raamfolie aanbrengen? 

Je hebt zowel folie voor de ramen als voor kozijnen. Met kozijnfolie creëer je een isolerende luchtlaag en je kunt het zelf snel en gemakkelijk aanbrengen. Raamfolie wordt daarentegen direct op het raam geplakt. Raamfolie is wel prijziger. Als je weinig te besteden hebt, is het handiger om alleen voor kozijnfolie te gaan. Of juist in etappes aan te brengen door bijvoorbeeld per kamer of verdieping te werken, afhankelijk van je budget.

Zonnepanelen aanbrengen

Dit is niet de meest goedkope investering van de lijst, maar met zonnepanelen kun je wel flink besparen op de lange termijn. Wanneer je nu investeert in zonnepanelen, dan kun je ook profiteren van subsidies en het  0%-tarief.  De zonnepanelen van dit moment zijn van hoogwaardige kwaliteit, dus binnen enkele jaren heb je het aankoopbedrag waarschijnlijk al terugverdiend. Je woning wordt dankzij zonnepanelen natuurlijk ook meer geld waard en dat is ook zeer gunstig. 

Is de investering toch te groot? Dan kun je oriënteren op het leasen van zonnepanelen. Steeds meer bedrijven bieden verschillende mogelijkheden. Het is zeker te moeite waard om je erin te verdiepen!

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Sparo.nl

Afbeelding: Olga Serjantu via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.