Hoe kun je als mens direct duurzamer leven?

De meeste mensen willen duurzamer leven en dat is ook te begrijpen. Misschien heb je al kinderen op de aarde gezet of ben je van plan dit te doen. Dan wil je natuurlijk een gezonde leefwereld voor hen achterlaten en een duurzame wereld begint bij jezelf. 

Duurzaam leven zorgt niet alleen voor een gezonder leefklimaat, maar geeft voldoening. En vaak is het financieel gunstig. Maar hoe kun je als mens dan direct duurzamer leven? In deze blog vind je een aantal tips om toe te passen.

Duurzaamheidsmaatregelen treffen in je huis 

In de eerste plaats is het van belang om je huis te verduurzamen. Dit kun je doen door zonnepanelen op je dak te laten installeren, je woning isoleren en andere maatregelen te nemen.  Als je het snel warm wilt hebben in een bepaalde ruimte, dan kun je een infrarood paneel plaatsen als bijverwarming. Een paneel is effectief en draagt ook nog eens bij aan een beter interieur. Op de site van Milieu Centraal lees j uitgebreid over wat infraroodpanelen zijn en hoe ze duurzaam ingezet kunnen worden om energie te besparen.

Eet geen of minder vlees 

Natuurlijk houden de meeste mensen van vlees en niet zo lang geleden was het voor het gemiddelde huishouden nog gebruikelijk om dagelijks vlees te eten. Tegelijkertijd vindt er nu een kentering plaats, want steeds meer mensen gaan minder vlees eten (flexitariër) of ze worden vegetariër of veganist. 

Dit heeft in de eerste plaats met het klimaat te maken en natuurlijk hebben veel mensen ook kritiek op de bio-industrie. Tegenwoordig zijn er goede vleesvervangers verkrijgbaar en daarom is dagelijks vlees eten niet meer noodzakelijk. Als je duurzamer wilt leven, is het verstandig om te minderen met vlees eten of helemaal te stoppen. 

Ga vaker met de fiets naar werk of maak gebruik van het openbaar vervoer

Als je een auto op de oprit hebt staan, dan is het natuurlijk verleidelijk om deze te pakken voor je werk. Je kunt dan iets langer in bed blijven liggen en tegelijkertijd brengt het gemak met zich mee. Is je werk niet heel ver? Overweeg dan om vaker lopend of fietsend naar je werk te gaan. Is dit echt niet mogelijk? Dan kun je natuurlijk ook voor het openbaar vervoer kiezen. Dan kun je tijdens de reis nog even werken of studeren.

Koop tweedehands spullen en draag bij aan de circulaire economie 

De wereld wordt een stuk duurzamer wanneer we voor een circulaire economie gaan. Binnen deze economie worden producten hergebruikt, zodat er minder nieuwe spullen gemaakt hoeven te worden. Als je voornamelijk tweedehands spullen koopt en verkoopt, dan doe je mee aan de circulaire economie. Je kunt tweedehands spullen bijvoorbeeld online kopen, maar natuurlijk ook bij de kringloopwinkel.

Heb jij meer tips om een vliegende start te maken met een duurzame leefstijl? Deel ze hieronder!

Deze blogpost is gesponsord door Verwarminghandel.nl
Afbeelding: Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.