Traditionele kerstcadeaus versus duurzame kerstpakketten

Waarom traditionele kerstpakketten niet meer van deze tijd zijn

Kerst is een tijd van geven en delen. Veel bedrijven geven hun medewerkers een kerstpakket als blijk van waardering. Maar wist je dat veel van deze traditionele kerstpakketten niet goed zijn voor onze planeet? Hieronder de drie belangrijkste redenen waarom je beter kunt kiezen voor duurzame kerstcadeaus.

1. Veel verpakking

Een groot probleem met traditionele kerstpakketten is de hoeveelheid verpakking. Vaak zitten er in één kerstpakket veel kleine cadeautjes. Elk cadeautje heeft zijn eigen verpakking. En al die verpakkingen samen zitten weer in een grotere doos. Veel van deze verpakkingen zijn bovendien gemaakt van plastic. Dit plastic kan honderden jaren in de natuur blijven. Dieren kunnen erin verstrikt raken of het per ongeluk eten.

Dan zit er in veel pakketten natuurlijk ook vulmateriaal en in sommige gevallen zijn dit de milieuonvriendelijke piepschuimkorrels.  

2. Niet-duurzame producten

Laten we voorop stellen dat cadeaus goed bedoeld zijn. In veel kerstpakketten zitten spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. Denk aan goedkope gadgets of speelgoed. Ze zijn op het oog leuk en handig, maar deze dingen gaan vaak snel stuk en eindigen dan als afval. Ook zijn ze vaak gemaakt in fabrieken die niet goed zijn voor het milieu. 

3. Vervoer over lange afstanden

Veel producten in kerstpakketten komen van ver weg. Dit betekent dat ze met schepen, vliegtuigen of vrachtwagens naar ons land moeten komen. Dit vervoer zorgt voor veel uitstoot van schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn slecht voor de lucht die we inademen en voor het klimaat.

Lees tip:  De Nationale Groene Kadobon

Wat kunnen we doen?

Kies bewust voor duurzame kerstcadeaus

Nu denk je misschien: “Maar ik wil mijn medewerkers wel een cadeau geven met kerst!” Dat kan! Er zijn veel betere opties dan de ‘oude’ kerstcadeaus. Kies bijvoorbeeld voor een duurzaam kerstpakket. Hierin zitten producten die zijn geproduceerd met aandacht voor de natuur of onze planeet zo min mogelijk belasten. Of ze bevatten fairtrade producten die gemaakt zijn door mensen die een eerlijk loon krijgen. Ook zijn er kerstpakketten met minder of duurzame verpakking. Of verpakkingen die je kunt hergebruiken.

Gelukkig kun je al kiezen uit dit soort bewuste(re) opties. Overweeg bijvoorbeeld een duurzaam kerstpakket van Fitbox te geven, zodat je niet alleen je medewerkers blij maakt, maar ook een positieve bijdrage levert aan moederaarde. Bij Fitbox wordt er uitsluitend gerecycled kartonnen materialen gebruikt, bevat de kerstpakketten cadeaus met minimale hoeveelheid plastic en gericht op een gezond levenspatroon. De kerstpakketten worden waar het kan bezorgd met de elektrische bakfiets en anders met een elektrische bestelbus.

Geef een ervaring als duurzaam kerstcadeau

Een andere optie is om geen spullen te geven, maar een belevenis. Denk aan een dagje uit, een cursus of een workshop. Zo geef je iets leuks, een blijvende ervaring en verklein je je carbon footprint. Tegenwoordig kun je ook voor een duurzame cadeaubon gaan die de ontvanger de mogelijkheid geeft om iets te kiezen wat diegene echt wil of nodig heeft.

Doe een donatie

Geef medewerkers de optie om het bedrag voor een kerstpakket te doneren aan een goed doel van hun keuze. Denk bijvoorbeeld aan het planten van een boom. Vanuit minimalisme en eigen verantwoordelijkheid als consument is dit een fijne optie wat echt impact kan maken. Vooral als je denkt aan al het materialisme in de wereld waar we niet echt gelukkig van worden.

Lees tip:  Tijd: het mooiste kado van allemaal

Heb jij ervaring met een duurzaam kerstcadeau? Deel je ervaring hieronder in de comments.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Fitbox

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.