Met deze tips maak jij je badkamer duurzaam

Nederlanders leggen steeds meer hun focus op het verduurzamen van hun levens. Waar als eerste de aandacht uitgaat naar zaken als een elektrische auto aanschaffen en zonnepanelen laten leggen, mag de badkamer zeker niet worden vergeten. Daarom in deze blog enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat dit je gaat lukken.

Kies voor duurzame badkamertegels

De eerste tip die we je mee willen geven wanneer jij je badkamer wil verduurzamen, is om voor duurzame badkamer vloertegels te kiezen. De duurzaamheid van een tegel wordt grotendeels bepaald door het soort materiaal waarvan hij is gemaakt. Tegels van harde materialen zoals keramiek, porselein, graniet of marmer zijn doorgaans duurzamer dan tegels van materialen zoals vinyl of laminaat vanwege de productieprocessen die hierbij komen kijken (CO2-uitstoot). Bovendien zijn duurzame tegels geglazuurd; dit helpt tegen slijtage op de lange termijn. Kies daarom slim en dus voor duurzame badkamertegels om je badkamer te verduurzamen.

Schaf energiezuinige apparaten aan

Een andere tip is om energiezuinige apparaten aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een energiezuinige föhn of tandenborstel. Deze apparaten verbruiken minder energie, waardoor je geld bespaart op je energierekening en minder elektriciteit verbruikt. Dit verminderde energieverbruik heeft een positieve invloed op het milieu omdat het de luchtvervuiling vermindert en een gunstiger effect heeft op de uitstoot van broeikasgassen. Verdiep je dus voordat je iets aanschaft.

Hergebruik je handdoeken

Verder is het handig om je handdoeken te hergebruiken. In plaats van ze elke dag in de wasmachine te gooien, kun je ze ophangen en tot drie keer toe gebruiken. Dit is een eenvoudige stap die energie en water bespaart. Bovendien bespaart het tijd op wasdagen (meer me-time!). Hierbij is het wel goed om te kijken naar de kwaliteit van de handdoeken die je koopt (die gaan langer mee) én of er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen als biologisch katoen en bamboe.

Koop milieuvriendelijke badkameraccessoires

Tot slot is het aan te raden om milieuvriendelijke badkameraccessoires te kopen. Dit zijn onder andere alternatieve douchekoppen die minder water gebruiken, kranen met een laag waterverbruik en toiletten met twee spoelsystemen. Maar ook energiezuinige verlichting zoals LED-lampen of herbruikbare zeeppompjes. Investeren in milieuvriendelijke badkameraccessoires is een fijne manier om te besparen terwijl je de planeet een gunst doet.

Al met al is het niet ingewikkeld om een duurzame badkamer in te richten. Het gaat erom dat je je bewust bent dat je kunt kiezen voor betere, groene opties in je badkamer en je steentje kunt bijdragen.

Heb je nog tips? Deel deze in een reactie hieronder.

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Tegelsinhuis.nl

Afbeelding: stockfoto

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.