Zó haal je een optimaal rendement uit je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan wil je hier natuurlijk een optimaal rendement uit halen! Maar hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Bart-Jan van Alebeek, eigenaar van Enirgy. Enirgy is een one-stop-shop als het gaat om duurzaam wonen en werken. Bart-Jan geeft drie tips waarmee je meer (energie én besparing) uit je zonnepanelen kunt halen.

“Veel klanten weten ons te vinden als het gaat om zonnepanelen kopen in Schijndel en omgeving”, vertelt Bart-Jan. “Maar ook voor elektrisch verwarmen, warmtepompen, warm water zonder gas, isolatie, gasloos wonen en gasverbruik verminderen ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben dan ook een ruime ervaring met duurzaam wonen in het algemeen en zonnepanelen in het bijzonder. Die ervaring delen we graag om ervoor te zorgen dat iedereen een optimaal rendement kan halen uit zijn of haar zonnepanelen.”

Tip 1: Vraag een persoonlijk advies

“Op internet zijn talloze partijen actief die zonnepanelen aanbieden,” vertelt Bart-Jan. “En het is vrij eenvoudig om bij een aantal van die partijen offertes op te vragen. Maar als je een optimaal rendement wilt halen uit je zonnepanelen, dan is een persoonlijk advies cruciaal. In zo’n advies worden niet alleen de ligging van je dak, aanwezige schaduwbronnen en het type paneel dat bij jouw situatie past, meegenomen. Het advies gaat ook in op je energiebehoefte, de samenstelling van je gezin en je wensen. Nu én in de toekomst. Door deze en andere factoren te wegen en op elkaar af te stemmen, kom je tot het best mogelijke advies, mét een optimaal rendement uit je zonnepanelen.”

Lees tip:  8 tips voor zonnepanelen

Tip 2: Kies voor kwaliteit

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Dat klinkt als een open deur, en toch kiezen veel mensen zonder na te denken voor de goedkoopste variant. Met weliswaar een kleinere investering, maar ook veel minder rendement. “Er is een significant verschil in kwaliteit tussen verschillende zonnepanelen”, vertelt Bart-Jan. “Daarbij moet je je realiseren dat zonnepanelen in principe 25 jaar mee zouden moeten kunnen gaan. Behaal je jaarlijks fors minder rendement omdat je voor panelen van mindere kwaliteit hebt gekozen, dan maakt dat over die 25 jaar een enorm verschil in het rendement dat je hebt gerealiseerd. En dus ook in de terugverdientijd.”

Tip 3: Voorkom het terug leveren van energie

Zelf je eigen stroom verbruiken is qua kosten gunstiger dan energie terug leveren aan het net. Voor iedere kWh die je terug levert, krijg je namelijk minder vergoeding dan de prijs die je zelf betaalt voor stroom. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je minder opgewekte energie gaat terug leveren? Bart-Jan: “Het antwoord is simpel: door meer stroom te gaan gebruiken. Hiermee bedoel ik niet dat je je lampen onnodig laat branden of je wasmachine vaker aanzet. Ik bedoel dat je stroom gaat gebruiken in plaats van gas. Door bijvoorbeeld op elektriciteit te gaan koken of verwarmen, ga je meer elektrische energie verbruiken, lever je minder terug aan het net en kun je je gasrekening zelfs naar nul brengen. Je gebruikt de energie die je opwekt zelf, waardoor je het rendement van je zonnepanelen optimaliseert en de terugverdientijd verkort. Bovendien is je gasverbruik verminderen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor mens en maatschappij!”

Lees tip:  8 tips voor zonnepanelen

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Enirgy


Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.