Zonnepanelen in Almere laten plaatsen: dit moet je weten

Zonnepanelen worden steeds populairder, niet alleen in Almere, maar ook in de rest van Nederland. Logisch, want met zonnepanelen ben je je eigen groene energieleverancier. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Wil je zonnepanelen in Almere laten plaatsen? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten. Zo lees je hoe zonnepanelen werken, welke soorten er bestaan en wat de voordelen van zonnepanelen zijn.

Waarom zonnepanelen in Almere laten plaatsen?

De vele voordelen van zonnepanelen vormen de reden dat steeds meer Almeerders gebruikmaken van zonne-energie. Je bespaart er flink mee op je energierekening en je draagt bij aan een duurzame toekomst. De belangrijkste voordelen van zonnepanelen op een rij:

Energierekening

Zonne-energie = gratis energie. De zonnecellen in de panelen zetten zon- en daglicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kun je direct zelf gebruiken. Hierdoor neem je minder stroom af van het net, waardoor je je energierekening omlaag brengt.

Milieu

Bijdragen aan een beter milieu. Zonnepanelen hebben geen fossiele brandstoffen nodig, stoten geen CO2 uit en hebben een lange levensduur van 25 tot 40 jaar. 

Energielabel

WOZ-waarde verhogen. Zonnepanelen zorgen voor een gunstiger energielabel en maken daarmee je huis meer waard.

Terugverdientijd

Rendement en terugverdientijd. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gedaald en de techniek is alleen maar beter geworden. Hierdoor zijn zonnepanelen nu van hoge kwaliteit en geven ze hoge opbrengsten. Bovendien is de terugverdientijd nu veel korter: gemiddeld 5 tot 9 jaar (voorheen 10 jaar).

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen: hoe werken ze eigenlijk? Nou, een zonnepaneel bestaat uit cellen die lichtdeeltjes uit zonnestraling kunnen absorberen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, hierdoor ontstaat elektrische spanning en uiteindelijk energie. Om de energie te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit hierdoor direct gebruiken. 

Soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen waar je voor kunt kiezen:

Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een efficiëntie van 15-20% en zijn vaak zwart van kleur. Dit type zonnepanelen werkt het best bij direct zonlicht en is een goede keuze als je weinig plaats hebt en/of op zoek bent naar een hogere efficiëntie.

Polykristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een iets lagere efficiëntie (12-16%) dan monokristallijne panelen, maar ze zijn meestal voordeliger. Ze hebben een blauwe tint en presteren het best bij niet-direct zonlicht.

Dunne-film zonnepanelen: Deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar zijn bedekt met een dunne film van amorf silicium. Ze zijn lichtgewicht, flexibel en kunnen op verschillende oppervlakken worden geïnstalleerd. Ze hebben wel een lagere efficiëntie (ongeveer 10-12%).

Zonnepanelen: de kosten

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type zonnepanelen, het vermogen van de panelen, de installatiekosten, het merk, de kwaliteit van de panelen en de locatie van de installatie. Gemiddeld variëren de kosten voor zonnepanelen tussen de € 4.100 en 14.500 euro. 

Is elk dak in Almere geschikt voor zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen in Almere laten plaatsen? De meeste daken zijn hier geschikt voor. Je kan zonnepanelen plaatsen op een plat of hellend dak. Het is wel belangrijk dat je dak in goede staat en draagkrachtig genoeg is. Voor een optimaal rendement is ook een goede oriëntatie en schaduwvrij dak belangrijk. Het is altijd verstandig professioneel advies in te winnen bij een zonnepanelen specialist om de beste optie te vinden die past bij je budget en energiebehoeften. De installateur gaat ook na of je dak geschikt is en berekent welke installatie nodig is voor jouw situatie.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met De Solar Studio

Afbeelding: Pexels/Whitepress

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.