Zin in een glaasje koude melk hebben en tot de conclusie komen dat de melk helaas is bedorven? Ik zal niet de enige zijn dit weleens meemaakt. Laatst greep mijn puberdochter ook mis. Met een vies gezicht kieperde ze het pak bijna in de goot. Daar heb ik natuurlijk mooi een stokje voor gestoken. Wie mij een beetje kent, weet dat ik gek ben op zelf dingen maken en creatief experimenteren.
Want wis je dat je van verzuurde melk eenvoudig (kruimel)kaas kunt maken? Een soort huttenkäse met een lichtzoetzure smaak die je kunt gebruiken voor:
– scrambled eggs
– vulling voor bijvoorbeeld pasteitjes
Wat heb je nodig?
– een (steel)pan
– verzuurde melk/ melk over de datum
– eventueel zout naar smaak
Hoe ga je te werk?
Je giet de melk in een pan en laat de melk langzaam opwarmen. In mijn geval was de melk al brokkerig geworden.
Naarmate het geheel kookte, klonterden de brokken en werden vaster. Na een paar minuten koken heb ik een snufje zout toegevoegd.
Daarna de boel door een zeef gehaald. Je kunt de kaas ook door een biologische katoenen groeten- en fruitzak halen en overtollig water uitknijpen. Voor mij was de zeef genoeg. Ook omdat het om een kleine hoeveelheid ging.
Het resultaat: zelfgemaakte kaas in nog geen kwartier!
Wat je krijgt is een zelfgemaakte lichtzure kaas die heerlijk is te gebruiken met ei (vervang de melk met deze kaas voor een variatie op scrambled eggs met wat chillivlokken en zwarte sesam voor een bite zoals hieronder), een oven- of pastaschotel of als vulling voor een pastei van bladerdeeg.
Het geeft mij een heel fijn gevoel om op deze manier verspilling tegen te gaan. Heb jij een tip tegen verspilling van voedsel? Of een leuke DIY? Deelin een reactie hieronder!
PS Wees voorzichtig met voedsel over de datum. Vertrouw op je reuk- en smaak en experimenteer veilig!