Zonnepanelen aantrekkelijk ondanks prijsstijging

Zonnepanelen duurder in aanschaf, maar nog steeds aantrekkelijk

Zonnepanelen zijn voor het eerst in zeker 14 jaar in prijs gestegen. Volgens een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal komt de prijs van een set van 10 panelen op 7.500 euro (zonder btw). De prijspeiling is uitgevoerd in december 2022. Ondanks de prijsstijging blijft de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk. Die levert met een rendement van 5% meer op dan geld op een spaarrekening zetten.  

Zonnepanelen hebben een lange levensduur, ze gaan zeker 25 jaar mee. Ondanks de prijsstijging van zonnepanelen, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen gunstig. “De terugverdientijd hangt af van een aantal factoren, zoals de prijs die mensen voor de panelen betalen en de energieprijs. Deze terugverdientijd kan variëren tussen de 7 en 9 jaar, afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijs. Je komt in de buurt van 7 jaar als de stroomprijs na dit jaar flink stijgt. Blijft deze op het huidige niveau in dit en volgend jaar, dan is de terugverdientijd 8 jaar. Als de energieprijs na dit jaar weer flink daalt, komt de terugverdientijd op zo’n 9 jaar. Investeren in zonnepanelen blijft zowel voor het klimaat als voor de portemonnee een aantrekkelijke keuze, vooral door die lange levensduur”, aldus Mariken Stolk, expert Duurzame energie van Milieu Centraal.

Grote variatie in offertes

Uit de prijsinventarisatie blijkt dat de spreiding in de aanschafprijs groot is. Stolk: “Het is zeker de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen. Sommige offertes zaten nog op het prijsniveau van 2021, anderen zaten bijna twee keer zo hoog.” Een andere opvallende uitkomst is dat micro-omvormers de norm lijken te worden. In 60 procent van de offertes werden micro-omvormers opgenomen. Deze zijn duurder dan serieel geschakelde zonnepanelen met één omvormer. Ze zijn alleen nodig als er op een deel van het systeem schaduw valt. Wel gaan ze langer mee dan gewone omvormers, namelijk net zo lang als de zonnepanelen.

“Het is zeker de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen. Sommige offertes zaten nog op het prijsniveau van 2021, anderen zaten bijna twee keer zo hoog.”

Mariken Stolk, expert Duurzame energie van Milieu Centraal

Transportkosten en inflatie

De prijs van zonnepanelen is gestegen vanwege een aantal ontwikkelingen. Zo is de prijs van transport van zonnepanelen fors gestegen door de hoge brandstofprijzen en zijn de grondstoffen duurder geworden. Verder speelt de inflatie een rol. Ook is de markt overspannen door de hoge vraag naar zonnepanelen en tot slot zijn kosten voor arbeid gestegen. Stolk: “Het blijft natuurlijk lastig te voorspellen, maar Milieu Centraal verwacht dat deze prijsstijging een tijdelijke stijging is. De markt zal uiteindelijk weer kalmeren.”

Uitgangspunten

In de berekening van de terugverdientijd rekent Milieu Centraal voor de eerste twee jaar met de huidige stroomprijs. Vanaf 2025 rekent zij met een stroomprijs van 30 cent per kWh, die stapsgewijs wordt afgebouwd naar een prijs van 25 cent per kWh vanaf 2030. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 9 cent per kWh geldt. Dat is 80 procent van het kale leveringstarief. 

Over Milieu Centraal

Bron: Milieu Centraal

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.

Afbeelding: Bill Mead via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.