Review: Shampoo Bars

Shampoo bars (of haarzeep) zijn een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele shampoo in flessen. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, gaan vaak langer mee dan flessen shampoo en je produceert minder verpakkingsafval. De meeste varianten zijn daarnaast vrij van synthetische ingrediënten en chemicaliën, wat beter is voor de gezondheid van je haar en hoofdhuid. En niet te vergeten het milieu.

Als het gaat om haarverzorging ben ik hybride. Vaak gebruik ik wat voor handen ligt of probeer ik steeds andere (duurzame) haarproducten uit. In die zin ben ik dus geen gewoontedier. In het verleden heb ik diverse zeep en shampoo bars uitgeprobeerd, zonder echt goed resultaat. Ik kreeg of extreem droog haar en jeukende hoofdhuid, of juist te veel vetvorming. En het geduld om er echt iets van te maken ontbrak. Totdat ik van Shampoo Bars twee van hun nieuwe producten mocht testen: Shampoo Bar Mango Papaja voor krullend of droog haar en Conditioner Bar Aloë Vera – Komkommer voor pluisvrij en makkelijk doorkambaar haar.

Mijn eerste indruk

Wat me nog voordat ik het pakket opende opviel, was de frisse, fruitige geur die me verwelkomde. Ik ben dan ook een groot fan van mango en doe je mij sowieso een groot plezier met die exotische geursensatie. Gecombineerd met de frisse geur van komkommer van de conditioner bar was het een fijne, eerste indruk.

Twee Shampoo Bars in verpakking naast een bamboe zeephouder en een flyer over plasticvrij douchen

De Shampoo Bars zitten in een kleine, handzame verpakking van karton. Het is duidelijk dat men heeft geprobeerd om zo weinig mogelijk verpakkingsafval te produceren. Ik zeg: gelukt! De bars en de verpakking eromheen zijn vrij plat en kunnen dus via brievenbuspost verzonden worden. Als kers op de taart zat er in mijn testverpakking een ronde zeephouder van bamboe. Mooi afgewerkt en handig voor in de badkamer omdat het water ook weg kan lopen tussen de gaten door (zodat je geen ‘zeep pap’ krijgt en je bar binnen de kortste keren op is).

Mijn ervaring met Shampoo Bars tijdens een wasbeurt

Ok, de geur is hemels. Het formaat is ideaal. Maar hoe zit het met de reinigende en verzorgende eigenschappen? Dat heb ik uitgebreid voor jullie getest! De shampoo bar schuimt en is gemakkelijk aan te brengen door de bar over je hoofd te wrijven (Je kunt ook eerst tussen je handen wrijven en laten schuimen voordat je het op je haar aanbrengt). Vaak heb ik twee shampoobeurten nodig om het schone gevoel te hebben. Met de shampoo bar was één maal goed schuimen voldoende voor een fris gevoel. Dan de beurt aan de conditioner bar. Daar heb ik geen ervaring mee uit het verleden. Ik laat deze door de tweede helft van mijn haar glijden om vettige hoofdhuid te voorkomen. Je hebt er verrassend weinig van nodig. Vervolgens uitspoelen en klaar!

Mijn ervaring met Shampoo Bars na een wasbeurt

Mijn haar voelt zacht, ruikt heerlijk naar exotische oorden en voelt schoon aan. Een belangrijk punt is dat de Mango Papaja bar CG methode-proof en mild is (voor degene die het niet weten: Curly Girl Methode is een verzorgingsroutine voor mensen met golvend of krullend haar zoals ik 🙂 ). Hoe lang dat frisse gevoel aanhoudt? Wat mij opviel is dat ik niet kort erna vettig haar kreeg wat bij andere bars wel het geval is geweest. Dat is voor mij een grote plus. Ook mijn krullen werden niet zwaar en waren gemakkelijk te stijlen na de wasbeurt. Al en met een heel fijne ervaring! Net als bij ‘gewone shampoo’ kon ik ongeveer drie wasvrije dagen door komen zonder dat mijn haar er ranzig uitzag. Ook na herhaaldelijk gebruik, merk ik geen gekkigheid. Heb ik dan toch mijn ideale shampoo bar gevonden? Daar lijkt het wel op. Is er dan niets wat niet bevalt? Als ik iets moet benoemen: gezien de krimp van de shampoo bar na vaker wassen, merk ik dat deze mogelijk minder lang meegaat dan de conditioner bar. Dit is een aanname, want de bars zijn tot op heden nog niet op.

Weetjes over Shampoo Bars

  • Vrij van siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol
  • Ter vervanging van 3 flessen shampoo (gemiddeld 80 wasbeurten volgen het merk)
  • Vegan en dierproefvrij
  • Plasticvrij douchen
  • Minder afval
  • Handzaam, dus makkelijk mee te nemen
  • Gemaakt in Nederland

Eerst uitproberen?

Een nadeel van shampoo bars kan zijn dat ze soms een aanpassing van je haar en huid vereisen, aangezien ze anders kunnen werken dan traditionele shampoo. Dan is het raadzaam om een Shampoo bar te kiezen die past bij je haartype. Én om het geduld te hebben voor de overgang van vloeibare shampoo naar zeep. Twijfel je welke Shampoo bar bij je past? Shampoo Bars heeft een handig (en betaalbaar) proefpakket met bars in miniformaat die verschillende verzorgende eigenschappen hebben. Het proefpakket wordt ook nog eens kosteloos verzonden!

Conclusie

Al met al, shampoo bars zijn een fijne, duurzame optie voor de verzorging van je haar, mits je de juiste bar kiest wat past bij jouw huid en haar. Ondanks mijn bedenkingen over de werking van shampoo bars, heeft dit merk me overtuigd van de hoge kwaliteit. Shampoo Bars heeft een breed assortiment waardoor je grote kans hebt een bar te vinden die perfect voor je is. Bovendien vind ik het persoonlijk belangrijk dat een bedrijf duurzaamheid op allerlei fronten hoog in het vaandel heeft. Niet alleen let Shampoo Bars op wat er in of om haar zepen zit, maar doet zij ook zaken met een duurzame koerier (Fietskoeriers) voor het bezorgen van de producten.

Heb jij ervaring met het wassen van je haar met haarzeep/ shampoo bar? Deel je mening als reactie onder deze blog.

Deze review is tot stand gekomen met een kosteloos proefpakket van Shampoo Bars

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.