The Good Roll – Een Eco Toiletpapier Review

Duurzame trends spotten is toch wel een beetje mijn ding. Toen ik The Good Roll tegenkwam op het net, was ik meteen verkocht. De felle kleuren, eigentijdse verpakking en opvallende verschijning, maakten van deze duurzame toiletrol toch wel een heel bijzonder product. Hebben we dan misschien een hip, groen alternatief voor een alledaags product? Lees hier mijn indruk en ervaring met dit product.

Uitgesproken en uniek

Het eerste wat me opvalt is de verpakking van The Good Roll. Het is van het knisperend papier dat je blijft aanraken en gladstrijken. Bij mij rees er dan ook meteen het idee om het papier te recyclen als inpakpapier. Zonde om weg te gooien, lijkt me.

In tegenstelling tot de bekende, witte rollen waar je liever niet mee gespot wordt, is The Good Roll juist ‘out there’ op een grappige, brutale manier. Niet dat ik met een wc rol over straat loop. Maar zou je dat doen, dan krijg je geheid nieuwsgierige blikken. Met leuzen als “Keep me clean, use me well. What I see, I won’t tell” geven de rollen geheid een glimlach op je gezicht.

Makkelijk en handig

Als er maar ook iets is wat ik liever vermijd bij het boodschappen doen is het rondsjouwen van een groot pak toiletrollen. The Good Roll heeft daar iets op gevonden; namelijk een abonnement dat je kunt afsluiten. Zo wordt een doos met duurzame toiletrollen naar je toegezonden op vaste momenten en mag je een bestelling afzeggen of aanpassen. Plus gratis thuisbezorging. Lekker handig dus.

Betaalbaar en mens- en boomvriendelijk

Hoewel mijn eerste indrukken positief waren, kwam ik al gauw bij de kritieke “make-it-or-break-it” vraag: is het betaalbaar? Ik kan in principe makkelijk enthousiast worden van duurzame trends, maar soms zijn ze behoorlijk moeilijk uit te voeren in de praktijk. Aan veel producten hangt een prijskaartje dat ik niet kan betalen met mijn bescheiden inkomen als promovendus. Ik waardeer dan ook duurzame initiatieven die het voor elkaar krijgen om die drempel laag te houden.
The Good Roll valt onder deze categorie initiatieven en is ongeveer even duur als een “normale” wc rol. Met andere woorden, als ik voor zo’n beetje dezelfde prijs mijn bips kan vegen met 100% gerecycled papier waarvan de helft van de opbrengsten wordt geïnvesteerd in het bouwen van schone, veilige, en toegankelijke toiletten voor iedereen…. waarom niet?

The Good Roll test-fase

En nu is het tijd om actie te ondernemen. Ik neem mijn taak als reviewer uiterst serieus en ben mijn avontuur begonnen met het intikken van “WC papier testen” in Google. Zelf kwam ik namelijk niet verder dan het is zacht… en niet te dun..? Gelukkig kwam Google met een aantal interessante bevindingen dat ik onderzocht onder het genot van een groot glas water (nodig voor deel 2 van het onderzoek 😉 ):

Lees tip:  Review: modulaire koptelefoon St. Gerrard

1. Uit een onderzoek van de consumentenbond in 2015, blijkt dat drie factoren bepalen hoe goed wc papier scoort: de zachtheid, de dikte, en het absorptievermogen (bron).

2. Blijkbaar vouwen 75% van alle Nederlanders hun toiletpapier tijdens het toiletgebruik en gebruiken we landelijk 22.000 kilometer toiletpapier per dag (bron).

3. Er bestaat een serieuze discussie over wat de beste manier is om wc papier op te hangen (bron). Geen grap.

4. In 2017 is er in Trouw een artikel verschenen waarin de milieuwinst van The Good Roll in twijfel wordt getrokken. Enkele maanden daarvoor verscheen echter dit artikel in dezelfde krant.

5. Op deze webpagina lees je de antwoorden op veel gestelde vragen over The Good Roll.

En nu the real deal

Ja hoor, na een lang kwartier en een kwart liter water voel ik dat het eindelijk tijd is om The Good Roll in haar ware habitat uit te proberen. Dit zijn de uitslagen:

Het is makkelijk een stukje papier af te scheuren. (+)

Het voelt niet even zacht als wat ik normaal gewend ben maar het voelt ook niet aan als overduidelijke ruwe recycle papier. Ik heb er in ieder geval geen last van. (+ / -)

Er zijn genoeg lagen dat het papier niet superdun aanvoelt – dus ik kan met zo’n vijf papiervellen al aardig mijn zaakjes regelen. (+)

Om het wc-papier gebruik van alle Nederlanders na te bootsen, kijk ik of het papier makkelijk vouwbaar is – en yep (+), en of je er fijne proppen van kan maken – ook yep (+)

Conclusie? Ik ben overtuigd.
“Environmentally friendly wipin?” I’m in. 🙂


Wil jij the Good Roll zelf eens proberen? Neem een kijkje op de website

Author: Kubra Zehra

Wereldburger (3 continenten in 6 jaar) | omgevingspsycholoog | (chill)loper & wannabe bergbeklimmer | schrijven is zilver, zingen is goud | Oprichter internationale omgevingspyschologie platform ePSIch (EΨch)

Share This Post On

3 Comments

  1. Beste Hans en Nunya,

    Dank voor jullie reactie op de review. Deze blog is geschreven in 2018 door onze blogger en gebaseerd op haar persoonlijke kijk op en ervaring met het product. Later hebben wij de blog aangevuld met o.a. een kritische artikel van Trouw en andere interessante links.

    Vanuit Duurzaamheidskompas proberen we een duurzame leefstijl zo toegankelijk mogelijk te maken en daarbij niemand uit te sluiten. Want de duurzame zoektocht en de invulling ervan is voor iedereen anders. Wij geloven dat alle beetjes helpen en dat het niet meteen allemaal ‘perfect’ hoeft om een steentje bij te dragen en bewustwording op gang te brengen. De verantwoordelijkheid om een goede afweging te maken voor het wel/niet aanschaffen van een dienst of product ligt nog altijd bij het individu.

    Wat betreft de kanttekening rondom bezorging. Steeds transportbedrijven kiezen voor een duurzame vorm van bezorging, zoals elektrisch. Door directe bezorging vanuit een leverancier naar consument, haal je een transportschakel ertussen uit (er hoeft immers niet meer eerst naar een of meer winkels/supermarkten te worden vervoerd). Daarnaast zien wij dat steeds meer bedrijven bewust kiezen voor fietskoeriers of transportbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben (en er alles aan doen om CO2-uitstoot te verminderen en voorkomen).

    Zo hangt het dus sterk af vanuit welke perspectief je kijkt, wat je belangrijk vindt en hoe creatief je bent met het hergebruiken van (verpakkings)materialen. Daar schaar ik overigens ook de kartonnen rol onder die je in iedere toiletrol kunt vinden, en niet alleen bij dit merk.

    Dank nogmaals voor jullie kanttekening. Door met elkaar uit te wisselen, leren we van elkaar! En dat is kostbaar. Ik wens jullie en andere lezers een groener 2025 waarin we samen nog meer impact kunnen maken voor een betere wereld; nu en in de toekomst.

    Nur

  2. Ik ben het helemaal eens met Nunya. Ik begrijp heel goed dat de verpakking aantrekkelijk is. Ziet er leuk uit. Ik ben reviews gaan opzoeken n.a.v. de advertentie van the good roll in de krant. En toen kwam ik het enthousiaste verhaal tegen van Kubra. Ik dacht eerlijk gezegd al vrij snel “heb je aandelen ofzo”? Waar blijft de kritische noot? Uit je verhaal spreekt vooral dat het leuk is en zo moet blijven? Plaats je dan geen vraagtekens bij de overbodige verpakking? Bij het feit dat de “goede “ rollen aan huis worden bezorgd? Hoe duurzaam is dat? Is het niet veel duurzamer om ze bijvoorbeeld per 10 in een tas te verpakken van gerecyceld materiaal? En dat dan gewoon in de winkel kopen? Dan hoeven er ook geen vervuilende busjes rond te rijden om ons wc papier aan huis te bezorgen. Dat is toch ook een beetje decadent eigenlijk?

  3. Het is allemaal heel leuk, beweren dat je milieuvriendelijker bent dan “de gevestigde bedrijven”, maar toch de moeite nemen om individuele rollen in te pakken. Een typisch voorbeeld van greenwashing. Als het milieu je echt aan het hart gaat, dan zijn die “leuke kleurrijke verpakkingen” juist wat je niet wilt. Maar natuurlijk, met “saai” toiletpapier lok je geen klanten. Je bent erin getuind; blijf jezelf vooral feliciteren met je bijdrage aan “een beter milieu”, of beter gezegd, aan de portemonnee van dit bedrijf.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.