Duurzame haarverzorging doe je zo!

Hoe kun je op een duurzame manier je haar verzorgen en beschermen?

Als je haar maar goed zit, toch? Shampoo, conditioner, haarmaskers en stylingsproducten – de gemiddelde badkamer staat er vol mee. Misschien prettig voor je haar; niet voor de planeet. Duurzame haarverzorging verbetert niet alleen je haar, óók de wereld om je heen. Wij laten je weten hoe je op een duurzamere manier kan zorgen voor je haar.

Wat is de invloed van haarverzorging op het milieu?

Naast dat de meeste haarproducten in plastic flessen zitten, bevatten ze vaak schadelijke ingrediënten en chemicaliën. Een voorbeeld hiervan zijn microplastics. Dit zijn super kleine plastic deeltjes die niet door zuiveringsinstallaties worden tegen gehouden, en dus via ons doucheputje zo in het oppervlaktewater terecht komen. Met alle schadelijke gevolgen voor ons zeeleven.

Wist je trouwens dat een shampoofles gemiddeld uit maar liefst 80% water bestaat? Dus eigenlijk betaal jij (en het milieu) voornamelijk voor (het transport van) water. Waar ook nog eens synthetische conserveringsmiddelen zoals parabenen aan zijn toegevoegd. Allemaal ingrediënten die we liever vermijden voor de duurzaamheid van ons haar én het milieu.

Was minder, bespaar meer

Wel eens van No Poo gehoord? Dit is de meest duurzame manier van haarverzorging én volgens velen ook nog eens veel beter voor je haar. Het staat voor No Shampoo; dus je haar alleen wassen met water en dat zo min mogelijk. Omdat veel shampoos agressief reinigen, tasten ze de natuurlijke beschermingsbarrière van je hoofdhuid aan. Dit irriteert je hoofdhuid, dat kan zorgen voor haarproblemen zoals bijvoorbeeld schilfers en jeuk. Het haalt ook je talgproductie uit balans waardoor je haar sneller vet wordt. Door minder wassen bespaar je dus niet alleen je portemonnee en je haar, ook het milieu.

Toegegeven, je moet bij deze methode echt even doorzetten. Het kan namelijk weken, zelfs wel een half jaar, duren voordat je haar hier aan gewend is. Iets te heftig voor je? Dan kun je ook kiezen voor de Low Poo methode. Hierbij was je het haar zo weinig mogelijk en kies je bewust voor milde producten.

Wanneer je je haar wast, doe dit dan vooral niet te heet. Dit droogt het haar namelijk sneller uit. Een conditioner zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten waardoor het glanzender wordt. Wist je dat naspoelen met koud water hetzelfde effect heeft? Dit is ook nog eens duurzamer en zorgt bovendien voor een goede doorbloeding van je hoofdhuid. En een gezonde hoofdhuid is de basis voor gezond haar!

Verzorg en bescherm je haar

Hoe beter je je haar verzorgt en beschermt, des te minder producten je nodig hebt en des te duurzamer het is. Allereerst; de beste verzorging komt van binnenuit. En dit is ook zeker waarheid voor je haar. Door goede en gevarieerde voeding maak je je haar het meest blij. Kies vooral voor (biologische) groene bladgroenten, fruit, omega-3 vetten en eiwitrijk voedsel.

Verzorg je haar met een kwalitatieve (natuurlijke) shampoo of shampoo bar (haarzeep) en verwen deze heel af en toe met haarmaskers, passend bij de behoefte van je haar. Een andere manier om je haar op een milieuvriendelijke en duurzame manier te verzorgen is door een spoeling met appelazijn. Dit natuurlijke middel schijnt wonderen te doen voor je haar! Er zijn overigens ook conditioner bars die natuurlijke ingrediënten bevatten, lang meegaan en minder verpakkingsafval hebben (lees ook onze review over shampoo bars en conditioner bars.)

Bescherm je haar wanneer je de zon in gaat en tegen hitte zoals bijvoorbeeld bij een saunabezoek. Borstel je haar niet wanneer het nog nat is. Vochtig haar is poreuzer, hierdoor breekt het sneller af. Nog beter haal je er een grove kam doorheen die makkelijk door je haar glijdt. Begin daarbij altijd van onder naar boven. Laat je haar bij voorkeur op een natuurlijk manier drogen. Wil je krullen? Ga dan bijvoorbeeld slapen met een vlecht of papillotten in plaats van een krulproduct en -tang te gebruiken. Je zult zien dat je hier snel handig in wordt en vanzelf opstaat met een mooie krullenbos!

Kies je haarverzorging zorgvuldig

Let voor duurzame haarverzorging bij de keuze van je producten op aanwezige milieukeurmerken zoals COSMOS Organic, Natural Cosmetics Standard, Fairtrade, Cruelty Free en Zero Waste. Gebruik in ieder geval geen spuitbussen met drijfgassen en oplosmiddelen. Volgens Milieucentraal zijn deze het meest schadelijk voor het milieu en medeverantwoordelijk voor smogvorming.

Let daarnaast op de achtergrond, missie en visie van het merk. In hoeverre hanteren ze een duurzaam beleid en wordt er geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten? Zoals bijvoorbeeld Davines producten, dit merk ondersteunt actief en transparant duurzame activiteiten en projecten met een positieve impact. Daarbij wordt 1% van alle aankopen via de website gedoneerd aan een goed doel voor de verbetering van de planeet en haar bewoners.

Toch een keer een bad-hair-day? Laat de haarproducten voor wat ze zijn en bespaar je de moeite. Gebruik een leuke haarband of zet een fancy hoedje op. Niemand die er wat van ziet en nog duurzamer ook.

Wat is jouw favoriete, duurzame haarroutine? Deel je tips hieronder!

Deze blogpost is gesponsord door Davines

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.