Een duurzamer huis met een duurzame CV-ketel

Toe aan een nieuwe CV-ketel? De aanschaf van een nieuwe en duurzamere CV-ketel kan een goede manier zijn om je huis te verduurzamen. Het aanschaffen en installeren van een nieuwe CV-ketel is echter niet niks. Je wilt echt de beste CV ketel van de consumentenbond hebben en de installatie ervan kan uitdagend zijn. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel? In deze blog helpen we je op weg.

Een beetje drammen

Een nieuwe CV-ketel moet natuurlijk geïnstalleerd worden door een installateur. De kans is aanwezig dat je installateur aangeeft dat je het beste kunt kiezen voor een soortgelijke CV-ketel die je hiervoor had. Laat het niet zitten bij een advies. Als je blijft doorvragen zul je zien dat er vaak verschillende mogelijkheden zijn is om te verduurzamen.

Kies een zuinige ketel

Wil jij graag een cv ketel vergelijken? Wees dan kritisch bij het vergelijken van de verschillende CV-ketels en probeer te gaan voor bijvoorbeeld zuinige opties. De meest zuinige CV-ketels hebben een A+-label voor de radiatoren en een A-label voor het tapwater.

Let op de capaciteit

Bij de aanschaf van een CV-ketel is het van belang dat deze de volume van je huishouden aankan. De CW-waarde zegt iets over de capaciteit van je CV-ketel. In de meeste huishoudens is de CV-ketel prima in staat om de radiatoren te onderhouden. Bij het tapwater moet je echter extra opletten. Voor de meeste huishoudens met standaardapparatuur volstaat een CW-waarde van 3 tot 4. Als je bijvoorbeeld meerdere badkamers in huis hebt die je allemaal tegelijk wilt gebruiken, kom je al gauw uit op een CW-waarde van 6.

Een automatische ontluchter en vuilafscheider

Om je CV-ketel zo duurzaam mogelijk te houden kun je ervoor kiezen deze te combineren met een automatische ontluchter en een vuil-afscheider. Een automatische ontluchter verwijdert de lucht uit het verwarmingssysteem, waardoor je CV-ketel beter presteert.  Een vuilafscheider filtert roest en ander opgehoopt vuil uit het water in je CV-ketel. Ook dit verbetert het rendement van je CV-ketel en bovendien gaat hij hierdoor een langer mee.

Combineer het met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is de perfecte manier om extra te besparen op het energieverbruik bij jou thuis. Met een slimme thermostaat kun je via een app de temperatuur in huis regelen, zelfs wanneer je een dagje weg bent. Dit draagt in de eerste plaats bij aan het wooncomfort en helpt enorm om energie te besparen.

De aanschaf van een nieuwe CV-ketel is dus geen kleinigheid, maar als je de juiste stappen zet, kun je zowel je portemonnee als het milieu aanzienlijk helpen met (de keuze voor) een duurzame CV-ketel.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Consumentenbond

Afbeelding: e24 via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.