Hoe hennep de wereld gaat veranderen

Een gastblog van Erik de Groot, oprichter IronRoots

“Gaan we wat roken?”

Ik zal maar meteen de verwarring uit de lucht halen: hennep is geen wiet! Zowel hennep als wiet zijn plantsoorten die behoren tot de familie ‘cannabis sativa’. Maar hennep bevat zo weinig THC (middel waar je high van wordt) dat je het niet kan roken. Nou ja … het kan wel, maar dan krijg je hoogst waarschijnlijk alleen hoofdpijn, dus ik heb je gewaarschuwd 😉

Even de geschiedenis in

‘Hennep’ klinkt best modern met alle foodbloggers en instafoto’s die je ziet over bijvoorbeeld hennepzaden. Des te interessanter is het om erachter te komen dat hennep één van de eerste planten was die onze voorouders gebruikten om touwen en kleding van te maken! De geschiedenis van hennep (kleding)p is dus al meer dan 8000 jaar (?!) oud.

Sindsdien werd de plant steeds populairder. Zo werden de eerste soorten papier gemaakt van hennep en waren alle schepen waarmee wij in de gouden eeuw de wereld overgingen voorzien van henneptouw en hennepzeil. De plant ging dus letterlijk de wereld over.

Hoe veelzijdig kan je zijn?

Waarom is hennep nou zo duurzaam? Ten eerste kan je de hele plant gebruiken voor verschillende doeleinden. Er zijn maar weinig planten die zo veelzijdig zijn. De hennepzaden kan je gebruiken als voedsel (super lekker en goede voedingswaarden, de vezels voor kleding of bioplastic, de stam om huizen van de bouwen  en de bladeren voor bijvoorbeeld thee. Hoe tof is het dat je zoveel kan met één plant?!

Lees tip:  Milieuvriendelijk festivalbandje van hennep

Duurzame superplant

Naast de veelzijdigheid vereist hennep ook nog eens weinig aandacht tijdens het groeien. Je kan het bijna zien als een soort onkruid wat snel groeit en waarvoor je geen pesticiden nodig hebt. Hennep heeft weinig water en land nodig om te groeien. Als we de plant vergelijken met katoen, dan heeft hennep 75% minder water en 33% minder land nodig om te groeien. Zo is er voor een kilo hennepstof 2000 liter water nodig ten opzichte van 8000 liter voor katoen. Van 6000 liter water zouden 20 mensen een jaar lang kunnen leven. Dus je kunt je voorstellen wat het voor impact kan hebben op grote schaal!

In een tijd waarin wij hard op zoek moeten gaan naar duurzame grondstoffen, kan hennep een grote rol gaan spelen in verschillende industrieën.

Waarom staat het land dan niet vol met hennep?

Maar Erik, waarom wordt hennep dan nu niet overal voor gebruikt?!

Goede vraag en daar is helaas niet een makkelijk antwoord op te vinden. Uit mijn onderzoek ernaar heb ik twee hoofdoorzaken kunnen vinden. Allereerst kwamen er andere grondstoffen die hennep konden vervangen, zoals hout voor papier en katoen voor kleding. Aan de andere kant kreeg opeens iedereen een hekel aan cannabis in 1937 en daar leed het imago van hennep ook onder. De andere grondstoffen hebben enorme technologische ontwikkelingen doorgaan in de afgelopen 100 jaar, terwijl dat met hennep niet het geval is geweest. Hier liggen dus nog wat uitdagingen. Maar naarmate meer mensen bewust worden van het belang van duurzame (grond)stoffen, zal ook dit gaan veranderen!

Lees tip:  Milieuvriendelijk festivalbandje van hennep

Een korte introductie

Erik de Groot, 24 jaar is sinds twee jaar bezig met het verduurzamen van de kledingindustrie met zijn merk Iron Roots (www.ironroots.com). Voor zijn sportkleding gebruikt hij o.a. hennep. Erik is fan van de hennepplant en deelt graag zijn kennis hierover op Duurzaamheidskompas.nl :). Mocht je vragen hebben, mail Erik rechtstreeks of deel je reactie hieronder!

***
Afbeelding: Fashionunited.be

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.