Hoe kun je als bedrijf in deze tijd duurzaam ondernemen?

Als bedrijf is het natuurlijk belangrijk om winst te maken. Daarvoor heb je onder andere trouwe klanten nodig die met enige regelmaat producten of diensten bij je afnemen. Als ondernemer wil je tegelijkertijd groeien en daarom besteed je aandacht aan marketing en promotie. Maar nog te veel ondernemers vergeten dat het in deze tijd ook relevant is om duurzaam te ondernemen. Niet alleen met het oog op het klimaat, maar ook omdat je op die manier je onderneming toekomstbestendig maakt en flink kunt besparen. In deze blog geven we tips aan ondernemers die graag duurzamer aan de slag willen.

Zoek een opkoper voor gebruikte spullen

Als ondernemer krijg je ongetwijfeld met gebruikte spullen te maken. Misschien verkoop je bijvoorbeeld seizoensproducten of heb je iets te veel producten ingekocht en kun je deze niet meer kwijt. In dat geval kun je de producten met veel korting verkopen, maar je kunt ook een opkoper voor restpartijen zoeken. De spullen worden dan hergebruikt en dat is om twee redenen voordelig.

In de eerste plaats is het goed voor je eigen portemonnee als ondernemer. Je hoeft alle producten namelijk niet individueel te verkopen en daarmee bespaar je tijd en er staat direct een bedrag op je rekening. Daarnaast draag je bij aan een duurzame economie en belanden goede producten niet onnodig op de afvalberg.

Elektrisch auto’s gebruiken

Het zal je ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat elektrische auto’s op dit moment zeer populair zijn. Dit komt omdat ze verschillende voordelen met zich meebrengen. Om die reden is het geen slecht idee om als ondernemer in een elektrisch wagenpark te investeren. Je kunt besparen op brandstofkosten. De elektrische auto’s worden steeds beter, met een groter wordende actieradius. En op veel plekken in het land vind je tegenwoordig laadpalen voor elektrische auto’s.

Lees tip:  Tips voor een duurzame onderneming

Met een elektrisch wagenpark investeer je bovendien in een duurzame toekomst. De kans is namelijk groot dat er in de toekomst veel of meer regels voor benzineauto’s komen, zoals nu het geval met diesel. Denk bijvoorbeeld aan meer wegenbelasting of een verbod om in bepaalde gebieden te rijden. Wees voorbereid op de nieuwe regelgeving en investeer alvast in elektrische auto’s als je dat als ondernemer kunt veroorloven. Check eventuele regelingen waardoor deze optie fiscaal aantrekkelijker voor je kan zijn.

Laat personeel regelmatig thuiswerken

Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om je personeel thuis te laten werken. Dat het werkt en is wel duidelijk geworden tijdens corona. Natuurlijk geldt thuiswerken niet voor iedere baan. Want een verpleegster kan de zorgtaken bijvoorbeeld (vaak) niet op afstand doen. Toch zijn er veel (kantoor)banen waarbij dit prima mogelijk is. Ook in de zorg zie je bijvoorbeeld vaker een consult op afstand.

Als je personeel regelmatig laat thuiswerken, dan bespaar je in de eerste plaats op de reiskosten en daarnaast draag je bij aan een beter milieu, omdat je personeelsleden niet op de weg te vinden zijn. Vergeet ook niet het ontzettend veel ergernis en tijd in de file kan schelen tijdens de spits!

Welke maatregelen neem jij om duurzaam te ondernemen? We lezen je tips graag in de comments hieronder.

Deze blogpost is een samenwerking met Firma Reinders
Afbeelding: Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.