Slim verwarmen in huis? Zo doe je dat deze winter

De gasprijzen zijn hoog en je gasverbruik verminderen is allang geen overbodige luxe meer. Bovendien is het niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dit zijn onze vijf beste tips om slim te verwarmen.

Slim verwarmen tip #1 – Richt je huis slim in

Bij slim verwarmen denk je misschien niet direct aan de inrichting van je huis. Toch kan dit er ook zeker voor zorgen dat je gasverbruik minder wordt. Je hoeft de kachel namelijk minder hoog te zetten als je de warmte beter vasthoudt in huis.

– Zorg ervoor dat er geen bank voor je verwarming staat die de warmte tegenhoudt.
– Gordijnen die over de verwarming vallen zijn geen goed idee als je de warmte meer wilt verspreiden over je woonkamer.
– Schijnt de zon? Doe de gordijnen dan lekker open. Het zonlicht verwarmt je huis natuurlijk ook. Gratis warmte!
– Droog je gewassen kleding niet op je cv. Hierdoor kan de warmte zich minder goed verspreiden door de kamer, omdat de kleding de circulatie tegenhoudt.

Slim verwarmen tip #2 – Gebruik radiatorfolie en een radiatorventilator

Zorg dat je huis lekker warm blijft deze winter en plak radiatorfolie achter je cv. Een hele makkelijke en goedkope oplossing én het werkt ook nog eens ontzettend goed! De warmte van je cv lekt op deze manier niet direct door naar buiten, maar kaatst tegen de radiatorfolie terug naar binnen.

Wil je de warmte meer verspreiden in huis? Dan is een radiatorventilator zoals de speedcomfort radiatorventilator een goed idee. Je kan hier een review lezen over de ervaringen. Deze kleine ventilator – meestal zijn het drie kleine ventilatoren naast elkaar – plaats je onder je cv. De ventilators zorgen ervoor dat de warmte uit de cv wordt opgevangen en door je hele huis wordt verspreid. Zo zit je deze winter gezellig en warm in de woonkamer.

Lees tip:  Je huis duurzaam verwarmen

Slim verwarmen tip #3 – Laat je cv waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen klinkt misschien lastig, maar dat is het juist allesbehalve. Het betekent namelijk dat je cv beter wordt afgesteld. Daarbij wordt specifiek gekeken naar jouw verbruik in jouw huis. In veel gevallen is je cv namelijk niet goed afgesteld en gebruik je teveel gas. Wil je aan de slag? Je kunt zelf waterzijdig inregelen of je kunt een monteur inhuren.

De monteur zorgt ervoor dat je een goede knop op je cv krijgt waarmee je de warmte kunt reguleren. Ook word de cv leeggehaald en weer bijgevuld met water. Hierna worden de instellingen onder de loep genomen.

Slim verwarmen tip #4 – Kies voor een slimme thermostaat

Er zijn een heleboel slimme thermostaten op de markt, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het de moeite waard om je daarin te verdiepen, zeker als je er nog niet een hebt. Met een slimme thermostaat is het namelijk echt slim verwarmen. Zo kun je de verwarming via een app aan- of uitzetten en regelen hoe lang de verwarming aan moet blijven.

Slim verwarmen tip #5 – Neem een infrarood kachel

Niet alleen handig, maar ook best mooi voor in je interieur: de infrarood kachel. Neem bijvoorbeeld een kleine infraroodkachel in je werkkamer. Dit type kachel gebruikt geen gas om warm te worden, maar werkt op elektriciteit. Door de stralingswarmte wordt de zeer nabije omgeving – vooral jijzelf dus – goed verwarmd. Als je op zoek bent naar lokale verwarming, is dit zeker een aanrader.

Lees tip:  Gebruik deze tips om energiekosten te besparen

Let wel op: elektrisch verwarmen is in zijn algemeenheid zelfs slechter dan gas. Als je jouw woning echt duurzaam wilt verwarmen raden we een warmtepomp aan. Voordat je daarmee aan de slag kan moet je natuurlijk wel de nodige aanpassingen doen in jouw huis.

Kortom: infrarood panelen kunnen een energiezuinige oplossing zijn voor ruimtes waar je kort of weinig komt, zoals de badkamer en het toilet. Infrarood panelen verwarmen je lichaam, niet de volledige lucht in de kamer. Milieu Centraal adviseert je om de infrarood panelen alleen aan te zetten als je een ruimte gebruikt. Laat ze dus niet overbodig aanstaan of gebruik een bewegingssensor waardoor het paneel automatisch aangaat.

Wil je infrarood panelen gebruiken voor je hele huis? Dat kan ook. Probeer eerst één infraroodpaneel uit in huis om te kijken of dit iets voor jou is. Milieu Centraal adviseert daarnaast om infrarood panelen te installeren in al goed geïsoleerde huizen en deze verwarming samen met een warmtepompboiler of een zonneboiler met naverwarmer te gebruiken. Zo heb je een mooi alternatief voor gas (en je bespaard zo een paar tientjes op je gasrekening!) én duurzame stroom voor het warme water in de badkamer en keuken.

Deze blogpost is een gastbijdrage van DuurzaamThuis.nl

Afbeelding: Alex Padurariu via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.