Wat is GOTS en waarom is het belangrijk voor duurzaamheid?

Als je kleding koopt, kom je er hoe dan ook mee in aanraking. Ik heb het over misschien wel het bekendste keurmerk als het gaat om een duurzame(re) textielindustrie: het Global Organic Textile Standard, oftewel GOTS. Maar weet je eigenlijk wat het inhoudt en waarom het belangrijk is? In deze blog duiken we er dieper op in.

Wat is GOTS?

GOTS staat dus voor Global Organic Textile Standard. Het is een internationale certificeringsstandaard ofwel keurmerk voor textielproducten die zijn gemaakt met biologische vezels. Dit betekent dat producten die dit label dragen, voldoen aan strenge criteria voor zowel de milieu- als de sociale aspecten van textielproductie.

Wat houdt de certificering in?

Als een textielproduct het GOTS-label wil verdienen, moet het aan verschillende eisen voldoen. Enkele belangrijke aspecten van GOTS-certificering zijn onder meer:

Biologische vezels

Global Organic Textile Standard vereist dat ten minste 95% van de vezels in een textielproduct biologisch zijn. Dit betekent dat ze zijn geteeld zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën zoals pesticiden en kunstmest, en volgens ecologisch duurzame methoden.

Milieuvriendelijke productieprocessen

GOTS stelt eisen aan het gehele productieproces, inclusief verwerking, fabricage, verpakking en etikettering. Fabrieken moeten voldoen aan strikte milieunormen, zoals het minimaliseren van water- en energieverbruik, het vermijden van schadelijke chemicaliën en het beheren van afval op een verantwoorde manier.

Sociale criteria

Naast milieucriteria omvat het keurmerk ook normen voor sociale rechtvaardigheid. Dit omvat onder meer het verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie, en het waarborgen van veilige en gezonde werkomstandigheden voor arbeiders.

De betrouwbaarheid van GOTS

Nu vraag je je misschien af: is GOTS wel echt betrouwbaar? Global Organic Textile Standard wordt door retailers en regelgevende instanties over de hele wereld beschouwd als een van de meest uitgebreide en betrouwbare certificeringsnormen voor biologische textielproducten.

Om de GOTS-certificering van een specifiek product te verifiëren, kun je de GOTS-database raadplegen op hun officiële website. Hier kun je zoeken naar gecertificeerde bedrijven en producten en de geldigheid van hun certificering controleren.

Waarom is GOTS belangrijk voor duurzaamheid?

GOTS is belangrijk voor duurzaamheid om verschillende redenen. Ten eerste bevordert het de gezondheid van mens en milieu. Door biologische vezels te gebruiken en schadelijke chemicaliën te vermijden, worden de negatieve impact op het milieu en de gezondheid van arbeiders verminderd. Daarnaast draagt het keurmerk bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit, omdat biologische landbouwmethoden de bodemvruchtbaarheid verbeteren en het gebruik van water en energie verminderen.

Relatie met fair fashion en slow fashion

Naast duurzaamheid heeft GOTS ook een sterke relatie met fair fashion en slow fashion. Fair fashion verwijst naar ethische productiepraktijken in de mode-industrie, waarbij eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en respect voor de rechten van arbeiders centraal staan. GOTS-certificering omvat sociale criteria die ervoor zorgen dat arbeiders in de textielindustrie eerlijk worden behandeld en fatsoenlijk worden betaald voor hun werk. Dit sluit naadloos aan bij de principes van fair fashion.

Slow fashion, aan de andere kant, benadrukt het belang van hoogwaardige, tijdloze kledingstukken die zijn gemaakt met aandacht voor vakmanschap en duurzaamheid. Producten met het GOTS-label worden vaak geassocieerd met slow fashion, omdat ze zijn gemaakt van hoogwaardige biologische materialen en met zorgvuldigheid en aandacht voor detail.

Conclusie

Dus, waarom zijn keurmerken – en in het bijzonder GOTS – belangrijk voor ons als consument? Simpel gezegd: het helpt je om bewuste keuzes te maken. Door te kiezen voor producten met een erkend label, mag je ervan uitgaan dat je bijdraagt aan een schonere en eerlijkere wereld. Je ondersteunt biologische landbouw, vermijdt schadelijke chemicaliën en draagt bij aan betere werkomstandigheden voor arbeiders in de textielindustrie.

De volgende keer dat je op jacht gaat naar nieuwe musthaves voor je garderobe, let dan vaker op certificeringen als GOTS voor een betere keuze. Of nog beter, kijk of je met deze fair fashion tips je garderobe verder kunt verduurzamen!

Waar let jij op als je kleding koopt? Deel je tips in een reactie hieronder!

Afbeelding: Rio Lecatompessy via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.