Duurzaam vervoersmiddelen: wat zijn de opties?

Duurzaam vervoer zijn eigenlijk gewoon milieuvriendelijke manieren van reizen. Hierbij wordt er ook gekeken naar wat het kost of oplevert als je de auto laat staan. Denk aan elektrische fietsen van Lasourisscooters, openbaar vervoer, of een elektrische auto. De elektrische auto is nu nog best vervuilend om te maken, maar dat wordt snel beter. Vooral in de stad is een combinatie van fietsen en treinen een goede optie. Ook is het slim om te kijken waar je woont; dichter bij je werk wonen betekent dat je minder vaak je auto hoeft te gebruiken. Dat is weer een stuk beter voor het milieu. Wat zijn de opties? Lees er hier meer over!

Elektrische fietsen

Voor veel mensen is de afstand naar het werk makkelijk te fietsen. Volgens het CBS wonen mensen over het algemeen niet verder dan 22,8 kilometer van hun werk. Elektrische fietsen en fatbikes kunnen dan een goede keuze zijn voor duurzaam reizen. Ze maken het fietsen tevens een stuk makkelijker met behulp van de elektrische trapondersteuning. Super handig dus. Zo kun je grotere afstanden afleggen zonder heel moe te worden. Volgens de NOS is de elektrische fiets wel 17 keer schoner dan een brandstofauto. In Nederland wordt de elektrische fiets voornamelijk gebruikt voor recreatie, niet voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Bovendien bespaar je op brandstofkosten.

Elektrische auto’s

Daarnaast rijden tegenwoordig steeds meer mensen elektrisch, zoals met de bekende Tesla. Volgens het RVO stoot een elektrische auto gedurende zijn hele levensduur ongeveer 60% minder CO2 uit dan een benzineauto. Denk hierbij aan de productie van de auto en de accu, maar ook aan de totale gereden afstand. De CO2-uitstoot van elektrische auto’s komt vooral voor bij de fabricage van de auto en de opwekking van elektriciteit. Elektrische auto’s rijden op stroom in plaats van benzine of diesel en stoten daarom veel minder broeikasgassen uit. Ook geeft de overheid belastingvoordelen en subsidies voor elektrische auto’s om mensen aan te moedigen ze te gebruiken.

Lees tip:  4 tips om sportief te blijven in de winter

Deelauto’s en deelfietsen

Een andere duurzame optie om te reizen is het delen van voertuigen, zoals deelauto’s en deelfietsen. Dit betekent dat je minder eigen voertuigen nodig hebt en zo kun je direct de CO2-uitstoot verlagen. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die dit aanbieden. Je kunt gemakkelijk een auto of fiets huren als je die nodig hebt, zonder dat je zelf een eigen auto hoeft aan te schaffen.

Openbaar vervoer en treinen

Tot slot is het openbaar vervoer natuurlijk ook een goede keuze als we het hebben over duurzaam transport. Denk hierbij aan treinen, metro’s en trams.  Volgens de NS rijden de treinen in Nederland al sinds 2017 helemaal op windenergie. Als je het openbaar vervoer neemt, verlaag je je eigen CO2-uitstoot en zul je meteen files en luchtvervuiling in de stad verminderen. Op welke manier ga jij duurzaam reizen?

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Lasourisscooters

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.