Zo kun jij je zonnepanelen optimaal benutten

We willen allemaal verduurzamen en daarom gaan steeds meer mensen over op het gebruik van zonnepanelen, zoals zonnepanelen van Solar Concept. De installatie van zonnepanelen is niet goedkoop en je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Dit duurt bij de meesten een jaar of vijf, maar door slim te spelen kun je deze tijd wel wat verkorten. Daarom vertellen we je in deze blog hoe je je zonnepanelen zo optimaal mogelijk kunt benutten.

Plaats ze aan de oost- of westkant

Dit klinkt als een vreemde tip, omdat je eigenlijk verwacht dat je het meeste stroom opwekt wanneer je je zonnepanelen op het zuiden plaatst. Hoewel je dan inderdaad zo’n 10% meer stroom opwekt dan met een plaatsing op het oosten of het westen, sluit plaatsing op het oosten of westen veel meer aan op hoe wij leven. Zonnepanelen op het zuiden leveren rond 12 u in de middag de meeste stroom, maar dan zijn we meestal op ons werk. Zonnepanelen op het oosten leveren vooral aan het begin van de dag en zonnepanelen op het westen vooral aan het einde van de dag.

Gebruik elektrische apparaten wanneer de zon schijnt

Je wilt zo min mogelijk gebruik maken van stroom die niet afkomstig is van je zonnepanelen. Heb jij het tijdstip op de dag ontfutselt waarop jouw zonnepanelen de meeste stroom opwekken? Hoog tijd om de boel dan eens goed te stofzuigen. Door heftige apparaten als de stofzuiger of een elektrische kachel op dergelijke momenten te gebruiken, kun je een hoop besparen.

Gebruik zo veel mogelijk elektrische apparaten

Bespaar op je gasrekening door over te stappen op zo veel mogelijk elektrische apparaten en daarmee te profiteren van je zelf opgewekte stroom. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te koken op elektriciteit. Dat is zeker een handige keuze wanneer je zonnepanelen hebt op het westen, die aan het einde van de dag de meeste stroom opwekken. Ook kiezen steeds meer mensen voor een warmtepomp op zonne-energie of een thuisbatterij.

Houdt je stroomverbruik bij

Bij de installatie van zonnepanelen wordt er vaak een site of app geïntroduceerd waarmee je kunt bijhouden hoeveel stroom jij opwekt op bepaalde dagen en tijdstippen. Het is raadzaam om deze app goed bij te houden. Zo krijg je inzicht in de momenten waarop jouw zonnepanelen het best functioneren en op welke momenten jij dus zonder te hoeven betalen jouw energie kunt gebruiken. Ook kun je op deze manier sneller ontdekken als iets niet naar behoren werkt.

Wat doe jij om je zonnepanelen optimaal te benutten? Deel je ervaring in een reactie hieronder!

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Solarconcept.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.