Is een waterontharder energiebesparend?

Kun je energie besparen met een waterontharder?

Dankzij een waterontharder geniet je altijd van de voordelen van zacht water. Zo hoef je niet langer kalkaanslag te verwijderen en gaan je huishoudelijke apparaten langer mee. Maar is een waterontharder ook energiebesparend? En wat is dan de beste waterontharder voor jouw situatie? Je ontdekt het in deze blog.

Hoe werkt een waterontharder?

Zoals de naam suggereert, zet een waterontharder hard water om in zacht water. De meeste waterontharders werken met zout, volgens het principe van ionenwisseling in een harscilinder. Daarbij wisselt de waterontharder calciumionen en magnesiumionen met natriumionen. Het resultaat? Zacht, ontkalkt water.

Na verloop van tijd raakt de harscilinder verzadigd met kalk en is een spoeling met zout water nodig (= regeneratie). Dat gebeurt tijd- of volumegestuurd. Mechanische waterontharders regenereren na een vaste periode en letten niet op hoe verzadigd de cilinder eigenlijk is. In tegenstelling tot elektronische waterontharders die wel volumegestuurd werken.

Mogelijke energiebesparing met een waterontharder

Plaats je een waterontharder? Dan kan je jaarlijks honderden euro’s uitsparen. Hoe kan dat? Kalk hecht zich aan je waterleidingen en zorgt er langzaam maar zeker voor dat ze dicht slibben. Hierdoor werken je huishoudelijke apparaten minder efficiënt en moet je cv-installatie harder werken om je huis te verwarmen. Een waterontharder gaat dit tegen. Een gemiddeld huishouden bespaart zo al gauw 15 à 20% aan energiekosten.

Andere mogelijke besparingen:

  • 50% lager verbruik zeepproducten: zeepproducten werken beter in zacht water. Je zal dus minder nodig hebben om hetzelfde resultaat te bereiken. Daarnaast heb je met een waterontharder minder last van kalkaanslag waardoor je dit minder vaak hoeft weg te poetsen met schoonmaakmiddelen.
  • 30% langere levensduur van huishoudelijke apparaten: kalk is een grote boosdoener in je vaatwasser, koffiezetapparaat, wasmachine, … Deze toestellen verbruiken daardoor zo’n 30% meer stroom, en dat is niet eens het grootste probleem. Kalk zorgt er namelijk voor dat huishoudelijke apparaten sneller kapot gaan. Met een waterontharder kan je de levensduur van je huishoudelijke apparaten verlengen met ongeveer 30%.

Met welke waterontharder bespaar ik de meeste energie?

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. Ze zijn van elkaar te onderscheiden door de aan- of afwezigheid van een harscilinder en hoe deze functioneert. Met welke waterontharder je het meest kan besparen, hangt af van je verbruik. Up-to-date info over de verschillende soorten waterontharders, prijzen en tips over hoe je de beste waterontharder kiest voor jouw situatie lees je op www.waterontharder-expert.nl.

1. Mechanische waterontharder met zout

Een mechanische waterontharder heeft een harscilinder die tijdgestuurd regenereert met zout. Dit betekent dat mechanische varianten vooral interessant zijn voor huishoudens met een regelmatig waterverbruik.

2. Elektronische waterontharder met zout

In tegenstelling tot een mechanische waterontharder regenereert een elektronische waterontharder volumegestuurd. Dit betekent dat dit toestel alleen regenereert als de harscilinder helemaal is verzadigd. Je bespaart zo een hoop kosten bij een onregelmatig waterverbruik.

3. Waterontharder zonder zout

Naast mechanische en elektronische ontharders zijn er ook waterontharders die zonder zout functioneren. Het voordeel aan deze varianten is dat ze vaak goedkoper zijn in aanschaf. Het nadeel is dat ze doorgaans minder efficiënt zijn. Dat komt omdat ze kalk eigenlijk niet echt verwijderen, maar laten rond stromen in het water waardoor het zich minder snel hecht aan je waterleidingen.

Waterontharders zonder zout werken op basis van magnetisme, polyfosfaten, een CO2-injectie of zinken anode.

CONCLUSIE: welke waterontharder kopen?

Wil je zoveel mogelijk energie besparen met een waterontharder? Dan kies je best voor een waterontharder met zout. Dit type waterontharders werkt het meest efficiënt en betrouwbaar.

Of je dan best kiest voor een mechanische of elektronische waterontharder is afhankelijk van je waterverbruik. Heb je een stabiel waterverbruik, dan is een mechanische waterontharder het meest aangeraden. Heb je een variabel waterverbruik, dan is een elektronische waterontharder het meest aangeraden.

Bron besparingen: Aqua Belgica

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Solvari

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.