Tips voor een duurzame onderneming

8 manieren om je onderneming een stuk duurzamer te maken

Duurzaamheid is iets wat steeds hoger op het morele kompas van consumenten komt te staan. Hierdoor groeit het belang om als ondernemer ook duurzamer te worden. Veel ondernemers denken dat dit een behoorlijk lastige opgave is. Gelukkig valt dit in de praktijk mee. Ben jij op zoek naar manieren om je bedrijf een stuk duurzamer te maken? In deze blog vind je een handig overzicht van verschillende methodes die je vrijwel meteen kunt toepassen.

Groene hosting gebruiken

De eerste manier om je onderneming een stuk duurzamer te maken, is door gebruik te maken van groene hosting. Dit is een vorm van webhosting waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van energiebronnen die hernieuwbaar zijn. Denk dan aan energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Wereldwijd staat groene hosting bekend om het feit dat het milieuvriendelijker is dan traditionele hosting. Daardoor is dit een uitstekende manier voor bedrijven om aan hun duurzaamheid te werken. In Nederland heb je vele keuzes op het gebied van groene hosting, waardoor je altijd een geschikte partner tegen zult komen.

Naar energiezuinige apparatuur overschakelen

Overstappen op energiezuinige apparatuur is een andere effectieve wijze om de duurzaamheid van je bedrijf te vergroten. Energiezuinige apparaten verbruiken minder stroom. Dit helpt om het milieu te beschermen en om geld te besparen op energierekeningen. Zoek naar producten met een speciale certificering. Dat zijn de apparaten ontworpen om minder energie te verbruiken zonder in te boeten op prestaties of functionaliteit. Door bewust te kiezen voor energiezuinige apparatuur, zet je een belangrijke stap in de richting van een duurzamere onderneming en bespaar je op (bedrijfs)kosten.

Lees tip:  Hoe kun je als bedrijf in deze tijd duurzaam ondernemen?

Papiergebruik verminderen

Het verminderen van papiergebruik is een eenvoudige, maar krachtige methode om de duurzaamheid van je bedrijf te verbeteren. In het digitale tijdperk van vandaag is het gebruik van papier voor veel bedrijfsactiviteiten niet langer noodzakelijk. Je kunt bijvoorbeeld papieren facturen vervangen door digitale facturen, en vergaderingen papierloos te houden door notulen en agenda’s digitaal te delen via bijvoorbeeld een cloud. Is het dan toch nodig om te printen? Door dubbelzijdig af te drukken kun je de hoeveelheid gebruikte papier aanzienlijk verminderen.

Gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen

Het gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen is een belangrijke stap in de richting van een duurzame onderneming. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie opgewekt door zonnepanelen. Door over te schakelen op energie uit hernieuwbare bronnen kan je bedrijf een aanzienlijke hoeveelheid fossiele brandstoffen besparen. Fijn voor het milieu! Bovendien zijn deze alternatieven in veel gevallen financieel voordelig op de lange termijn, ondanks de initiële installatiekosten.

Aan recycling doen

Het implementeren van een uitgebreid recyclingprogramma in je bedrijf kan een aanzienlijke impact hebben op je algehele duurzaamheid. Door materialen te recyclen, help je om afval op stortplaatsen te verminderen en draag je bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Recycling kan ook economisch gunstig zijn. Het is namelijk vaak goedkoper om gerecyclede materialen te gebruiken dan nieuwe te kopen.

Werknemers over best practices informeren

Het informeren van je werknemers over duurzame best practices is een belangrijke stap in het verduurzamen van je bedrijf. Door middel van trainingen en workshops kan je je teamleden bewust maken van het belang van duurzaamheid en hen betrekken bij je inspanningen om de ecologische voetafdruk van je bedrijf te verkleinen. Hierbij kan het gaan om zaken als energiebesparing, recycling, maar ook duurzaam reizen en het inkopen van duurzame producten. Bovendien draagt dit bij aan een positieve bedrijfscultuur waarin duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan.

Lees tip:  Hoe kun je als bedrijf in deze tijd duurzaam ondernemen?

Alleen met duurzame klanten in dienst gaan

Een goede manier om je bedrijf duurzamer te maken is door te werken met klanten die ook waarde hechten aan duurzaamheid. Dit betekent dat je bij het aangaan van nieuwe contracten niet alleen kijkt naar winstgevendheid, maar ook naar de milieupraktijken van potentiële klanten. Door bewust te kiezen voor samenwerkingen met duurzame bedrijven, promoot je niet alleen milieuvriendelijke praktijken binnen je eigen bedrijf, maar draag je ook bij aan bredere draagvlak in de bedrijfswereld. Dit kan op de lange termijn ook financieel gunstig zijn, aangezien duurzame bedrijven vaak een sterkere reputatie hebben en beter bestand zijn tegen economische schommelingen.

Beperk zakelijk reizen

Het beperken van zakelijk reizen is een effectieve strategie om de duurzaamheid van je onderneming te verhogen. In plaats van fysiek te reizen voor vergaderingen of conferenties, kun je kiezen voor virtuele bijeenkomsten, die niet alleen de uitstoot van broeikasgassen verminderen maar ook tijd en geld besparen. Het is ook nuttig om een reisbeleid in te stellen dat prioriteit geeft aan reismethoden met een lage CO2-uitstoot. Door je zakelijke reizen te beperken, draag je bij aan de vermindering van je ecologische voetafdruk en toon je je inzet voor duurzaamheid aan je klanten en stakeholders. Ook kun je denken aan zakelijk reizen met OV als je dan tóch ergens live moet zijn.

Heb jij meer/andere tips om duurzamer te ondernemen? Deel ze in een reactie hieronder.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Mijn.host/groene-hosting.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.